Potápači našli v Baltickom mori šifrovací stroj Enigma

Nemeckí potápači našli na dne Baltického mora vojnový šifrovací stroj Enigma, ktorý zrejme pochádza z niektorej z nacistických bojových ponoriek.

07.12.2020 07:13
debata (1)

Stroj objavila náhodou posádka lode Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), ktorá v pobrežných vodách mapovala odhodené rybárske siete, ktoré predstavujú obrovské riziko pre morské živočíchy.

„Jeden kolega sa vynoril a povedal: leží tam sieť, je v nej zamotaný starý písací stroj,“ povedal podmorský archeológ Florian Huber, ktorý sa novembrovej plavby WWF v zátoke Gelting na juhovýchode Jutského poloostrova tiež zúčastnil. Huber okamžite poňal podozrenie, že nejde o písací stroj, ale o šifrovací prístroj. „Kto by predsa vyhazoval písací stroj na šírom mori?“

O dva týždne neskôr sa na miesto nálezu vrátili špecializovaní potápači z Kielu, aby stroj vyzdvihli. Istotu o tom, že ide práve o Enigmu, získali až na palube. „Vedeli sme, že niečo také sa podarí len raz,“ popísal ich nadšenie Huber.

Nacistická armáda počas druhej svetovej vojny používala systém Enigma k šifrovaniu tajných depeší. Princípom Enigmy sú kolieska, ktoré sa proti sebe rôzne otáčajú, a tým ukazujú, aké dvojice písmen si budú môcť navzájom odpovedať.

Zložitý systém sa podarilo prelomiť britskej rozviedke, ktorá na to zriadila špecializovaný tím pod vedením matematika a logika Alana Turinga. Spojenci potom na konci vojny využívali fakt, že nacisti o odhalení Enigmy nevedeli. Znalosť nemeckej komunikácie významne pomohla napríklad počas vojny o Atlantik alebo pri príprave vylodenia v Normandii. O prelomení kódu Enigma bol nakrútený film Kód Enigmy (2014) s Benedictom Cumberbatchom v hlavnej úlohe, ktorý získal Oscara za scenár podľa predlohy.

Šifrovací stroj je vzácnym nálezom a poputuje do zbierok archeologického múzeá v zámku Gottorf v spolkovej krajine Šlesvicko-Holštajnsko. Vedci sú presvedčení, že Enigma zrejme pochádza z niektorej z nemeckých ponoriek, ktoré boli koncom vojny úmyselne potopené neďaleko zátoky Gelting. Počas operácie Dúha dostali posádky rozkazom potopiť plavidlá ešte pred nemeckou kapituláciou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #more #ponorka #potápači #Baltické more #Enigma #šifrovací stroj