Vedci zistili, že vrabec stavia hniezdo z bylín, aby chránil mladé

Vedci preukázali, že vrabec používa pre stavbu svojho hniezda palinu, aby ochránil mláďatá pred parazitmi.

16.12.2020 06:56
vrabec domový, vták, vtáky, bird Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Popri ľuďoch a primátoch je to jeden z mála živočíchov, ktorý dokáže cielene používať prírodné liečivá. U vtáctva sa táto schopnosť preukázala prvýkrát.

Tím vedcov skúmal v Číne žijúcich vrabcov, ktorí do svojich hniezd vplietajú listy paliny. Vedci v štúdii skúšali vtákom palinu do hniezd pridávať alebo im ju naopak brať, ale operenci si jej množstvo vždy upravili na pôvodné množstvo a riadili sa pri tom zrejme vôňou rastliny.

„Keď majú v hniezdach palinu, ich mláďatá majú menej parazitov a bývajú celkovo väčšie a zdravšie,“ uviedol William Feeney z Griffithovej univerzity, ktorý sa na výskume podieľal.

Zdravotné účinky paliny sú známe aj ľuďom, napríklad Číňania kúpu svoje deti v odvare z paliny, pretože veria, že ich ochráni pred chorobami. Túto praktiku ľudového liečiteľstva potvrdili odborné štúdie; listy paliny obsahujú látky, ktoré pomáhajú predchádzať parazitárnym infekciám, píšu Brisbane Times.

Podľa Williama Feeneyho štúdia ponúka domnienku, že ľudia sa v minulosti liečivé účinky rastlín naučili od zvierat. „Máme tu jasný vzor správania. Vtáky sa zameriavajú na túto rastlinu a na žiadne iné a miestni ľudia sa zameriavajú na rovnakú rastlinu za rovnakým účelom,“ uvádza Feeney.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #hniezdo #mláďa #vrabec