V Štokholme od začiatku decembra ešte nevideli slnko

Obyvatelia Štokholmu od začiatku mesiaca nevideli slnko. Švédsky meteorologický úrad (SMHI) od 1. decembra nezaznamenal v hlavnom meste ani jednu hodinu slnečného svitu, píše dnes agentúra AFP.

11.12.2020 11:10
počasie / slnko / Foto: ,
debata (1)

To je nezvyklé aj pre veľmi krátke dni, ktoré sú typické pre zimné obdobie vo Švédsku. Bez slnka obyvatelia Štokholmu zostanú zrejme aj v najbližších dňoch – na piatok a víkend hlásia SMHI zamračené.

„Je to prinajmenšom zatiahnutý začiatok decembra,“ uviedol meteorológ Linus Karlsson z SMHI. V priemere v decembri v Štokholme svieti slnko 33 hodín. V roku 1934 ale obyvatelia švédskeho hlavného mesta nevideli slnko celý december.

Slnko už tento rok neuvidia ľudia žijúci v baníckom meste Kiruna, ktoré sa nachádza za severným polárnym kruhom. Slnko tam zapadlo v utorok dopoludnia a po celý zvyšok roka zostane pod čiarou obzore, uviedol Karlsson.

V už tak pochmúrnej atmosfére nebude tento rok možné vo Švédsku kvôli pandémii koronavírusu usporiadať ani obvyklé oslavy nového svetla, dodáva agentúra AFP. Nové svetlo podľa tradície, ktorá je vo Švédsku veľmi živá, nosí 13. decembra svätá Lucia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #meteorológia #Štokholm #slnečný svit