Roboty pomôžu britským vedcom s prieskumom veľkého ľadovca

Britský úrad pre výskum Antarktídy (BAS) organizuje vedeckú expedíciu, ktorá bude od januára skúmať dopad obrovskej plaviacej sa ľadovej kryhy A-68a na jej okolie.

29.12.2020 08:06
debata
Foto: bas.ac.uk
iceberg

Ľadová kryha s rozlohou takmer ako dva Bratislavské kraje pláva smerom k ostrovu Južná Georgia, ktorý je britským územím. Vedci sa obávajú, že gigantický kus ľadu, ktorý sa odtrhol od antarktického ľadovca v roku 2017, môže narušiť tamojšie unikátne životné prostredie.

Vedci sa vydajú smerom k ľadovcu na palube lode RRS James Cook. S použitím dvoch podmorských robotov budú zbierať dáta o tom, ako sa mení prostredie v okolí plaviacej sa kryhy. Podľa vedcov môže kryha svoje okolie meniť napríklad tým, že chladí vodu v blízkosti a do mora kvôli topeniu púšťa veľké množstvo sladkej vody.

Vedci sa obávajú, že ľadovec môže zničiť podmorskú vegetáciu, ktorá okrem iného zadržiava veľké množstvo oxidu uhličitého. „Zničenie (vegetácie) zo strany ľadovej kryhy by viedlo k uvoľneniu veľkého množstva oxidu uhličitého do vody a možno aj do atmosféry,“ uviedol prírodovedec z BAS Geraint Tarling.

Vedci budú merať aj koncentráciu fytoplanktónu, ktorý je na začiatku potravinového reťazca morských živočíchov. Pokles jeho výskytu sa môže negatívne premietnuť do unikátnej fauny na ostrove Južná Georgia. „Fytoplanktón končí rovno v kôrovcoch, a tie končia bezprostredne v tučniakoch, tuleňoch a veľrybách,“ uviedol Tairling s tým, že na ostrove „je krátky potravinový reťazec“.

Obavy panujú aj z toho, že by masa ľadu mohla pri ostrove uviaznuť. Podľa niektorých odhadov by jej mohlo trvať až desať rokov, než sa úplne rozpustí. Britská stanica BBC uvádza, že rozloha ľadovca sa za posledné tri roky zmenšila z 5800 na 3900 kilometrov štvorcových.

Ostrov Južná Georgia nie je ľuďmi trvalo obývaný, hostí ale početné kolónie tučniakov a tuleňov a patrí medzi najväčšie morské rezervácie na svete. V jeho vodách sa vyskytuje viac morských druhov než na Galapágoch, pripomína agentúra AP.

Nie je celkom jasné, kedy by kryha mohla k ostrovu doplávať. V súčasnosti sa od neho nachádza približne 75 kilometrov; rýchlosť, ktorou sa ľadovec pohybuje, sa však výrazne líši podľa vonkajších podmienok.

debata chyba