Na Madagaskare objavili údajne najškaredšiu orchideu sveta

Medzi druhmi, ktoré boli novo objavené v tomto roku, je tiež orchidea, o ktorej sa hovorí ako o "najškaredšej na svete", informoval spravodajský portál BBC.

25.12.2020 08:42
Gastrodia-agnicellus Foto:
debata (3)

Za jej objavom v lesnom poraste na Madagaskare stoja londýnske Kráľovské botanické záhrady a jej partnerské laboratória. Rastlina s dohneda sfarbenými kvetmi veľkými 11 milimetrov dostala latinské pomenovanie Gastrodia agnicellus.

Aj keď sú orchidey väčšinou preslávené krásou svojich kvetov, novo identifikovaný druh sami spolupracovníci Kráľovských botanických záhrad označili ako „skôr škaredý“. Rastlina nemá listy, nevykonáva fotosyntézu je závislá na hubách.

Botanici ju klasifikovali ako ohrozenú, zároveň ale podotýkajú, že sa vyskytuje v malom množstve v národnom parku, takže má už určitú ochranu.

Spolupracovníci botanických záhrad v londýnskom Kew v tomto roku novo pomenovali celkom 156 nových rastlín a húb. Každý druh má podľa nich svoje vlastné kvality a môže predstavovať potenciál pre ľudstvo. Niektoré druhy môžu byť využité ako plodina, liečivo alebo sa stať zdrojom príjmov pre miestnych obyvateľov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #madagaskar #orchidea #rastlina #sveet #škaredá