Z obrieho ľadovca v južnom Atlantiku sa odlomil ďalší kus. Zničí dvojmiliónovú kolóniu tučniakov?

Z obrieho ľadovca v južnom Atlantiku, ktorého púť v poslednom čase vedci dôkladne sledujú pre možné ohrozenie fauny na neobývanom ostrove Južnej Georgie, sa odlomil ďalší kus.

20.12.2020 09:00
A-68A s position on 17 December article Foto:
debata (1)

Masa ľadu sa kvôli podmorským prúdom navyše otočila o 180 stupňov, čo ale neznamená, že napokon pevninu minie, uviedla Európska kozmická agentúra (ESA), ktorá ľadovec sleduje pomocou svojich satelitov.

Obrovská kryha nazvaná A68a sa od antarktického ľadovca Larsen-C odtrhla už v roku 2017 a odvtedy sa pohybuje na voľnom mori. Počas rokov sa z pôvodného ľadovca odlomili dve menšie časti – A68b a A68c. Teraz ľadovec prišiel aj o svoju špičku a tá dostala meno A68d. Pôvodne mal ľadovec rozlohu 5800 štvorcových kilometrov, podľa posledných meraní sa zmenšil približne na 4200 kilometrov štvorcových.

Ľadovec sa teraz nachádza asi 50 kilometrov od pobrežia Južnej Georgie, čo je malý ostrov ležiaci asi 1400 kilometrov východne od pobrežia Argentíny a patriace k britskému zámorskému územiu Južnej Georgie a Južných Sandwichových ostrovov. Ak nezmení kurz, uviazne podľa odhadov v plytčinách pri ostrove, čo by mohlo v podstate zlikvidovať tamojší podmorský život. Ak uviazne na úbočí ostrova, môže trvať až desať rokov, kým sa roztopí alebo odlomí. Asi dvom miliónom tučniakov, ktorí na ostrove žijú, by potom zatarasil prístup k moru, kde zháňajú potravu pre svoje mláďatá. Rozpúšťajúca sa sladká voda by zas spôsobila, že more bude nehostinné pre fytoplanktón a ďalšie organizmy.

To, že ľadovec zachytil iný prúd, podľa oceánológa Gerainta Tarlinga z britského úradu pre výskum Antarktídy (BAS) zatiaľ znamená len to, že zrejme neskončí v pobrežných vodách pri juhozápadnej časti ostrova, ale skôr pri tej východnej. „Stať sa môže všetko, v tom ohľade sa nič nezmenilo,“ citovala Tarlinga agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #ESA #fauna #Atlantik