Včely dávajú ku vchodu úľa trus. Má odpudiť nebezpečné sršne

Jeden druh včiel vo Vietname dáva ku vchodu do svojich úľov kúsky trusu zvierat, aby odradil obrovské nebezpečné sršne od vlietnutia do svojho príbytku.

01.01.2021 10:04
včela Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Objav predstavila štúdia zverejnená v časopise Nature Communications, píše AFP. Rovnako ako všetky včely, ani ázijský druh včely východnej (Apis Cerana) sa so svojou veľkosťou nemôže ubrániť útokom obrích sršňov Vespa soror alebo Vespa mandarinia, ktoré sú štyri- až päťkrát väčšie ako včela. Kým bežný sršeň útočí sám, obrie druhy útočia v skupinách. Prvý z nich chemicky označkuje úľ trením brucha oň a potom sa vráti s až päťdesiatkou ďalších sršňov, vysvetľuje Heather Mattilaová, profesorka biológie na Americkej univerzite vo Wellesley a autorka štúdie.

Ich cieľom je „ovládnuť úľ, zabiť alebo vyhnať všetky robotníčky, dostať sa do hniezda, ukoristiť všetky larvy a odniesť si ich do vlastného hniezda, kde nimi kŕmia mladé,“ vysvetľuje Mattilaová.

Včely proti týmto náletom nie sú bezbranné. Vedia sa napríklad sformovať do gule okolo sršňa a teplo, ktoré vyžarujú, ho zabije. Použitie exkrementov však vedci zaznamenali prvýkrát. Bolo dielom náhody, že spoluautor štúdie Gard Otis pri ceste po Vietname pochopil, že veci okolo vchodu do úľa sú exkrementy. Niekoľko včelárov si všimlo, že včely po útoku sršňov niečo pridávajú na svoj úľ, ale len jeden vyslovil hypotézu o výkaloch.

„Mysleli sme si, že to robia nevedomky, pretože včely nezbierajú exkrementy,“ uviedla Mattilaová a dodala, že včely sú veľmi čistotný a starostlivý druh.

V skutočnosti to ale robia zámerne, kúsky hnoja alebo hydinového trusu dávajú ku vchodu do úľa po útoku roja alebo už po označení sršňa prieskumníka. Tím vedcov tiež zistil, že táto obrana je tým účinnejšia, čím vyššia je hustota exkrementov na úli. Vedci skúmali tri včelíny počas dvoch mesiacov na jeseň, kedy sú útoky sršňov najintenzívnejšie.

V priemere sršne strávili štyrikrát menej času pri vchode do úľa, keď bol posiaty výkalmi. Vedci tak získali dôkaz, že exkrementy fungujú ako odpudzovač a ich pach by navyše mohol prekryť vôňu úľa alebo stopy zanechané prvým sršňom.

Heather Mattilaová však priznáva, že vedci nevedia, prečo táto metóda funguje. Dôvodom môže byť niektorá zo zložiek potravy zvierat, napríklad určitá rastlina, alebo úplne prozaicky exkrement samotný.

Profesorka však varuje, že nie je možné zjednodušene predpokladať, že k ochrane pred sršňami stačia akékoľvek exkrementy, ale je potrebné zistiť, ktorý konkrétny prvok včely k svojej obrane používajú.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #včela #výskum #úľ #sršeň #trus zvierat