Archeológovia našli v Pompejách antický fastfood

Archeológovia našli v Pompejách, kde práce neustali ani počas pandémie Covidu-19, mimoriadne zachovalé thermopolium, teda akési antické rýchle občerstvenie.

27.12.2020 08:37
Italy Pompeii Fast Food Foto: ,
debata (4)

O náleze ľudovej jedálne informovala správa archeologického náleziska. O gastronomických zvykoch v roku 79 nášho letopočtu, kedy tento antický prístav neďaleko Neapola zničil výbuch sopky Vezuv, napovedajú dokonca zvyšky nájdených pokrmov.

Pult antického „bufetu“, zakonzervovaný vo vrstve popola, bol čiastočne „obnažený“ už v roku 2019. Bádatelia ale vtedy krátko nato práce zastavili, aby sa thermopolium na rušnom mieste archeologického parku vyhlo poškodeniu.

Popri už známej fresky morskej nymfy na koni vedci odhalili vyobrazenie rôznych zvierat, najmä hydiny a kačíc, ktoré boli zrejme konzumované s vínom alebo s horúcimi nápojmi.

V terakotových nádobách archeológovia našli úlomok kačacej kosti a zvyšky bravčového, kozieho či rybacieho mäsa. Niekoľko ingrediencií bolo varených spolu podobne ako španielska paella.

Na dne veľkého džbánu boli nájdené rozdrvené fazuľové bôby, ktoré slúžili k úprave chuti vína. Zaujímavým objavom je aj homofóbny nápis na leme jednej z fresiek, na ktorej je vyobrazený pes na vôdzke. Lásku k rovnakému pohlaviu pripisuje mužovi s gréckym menom Nicia. Massimo Osanna, riaditeľ archeologického parku si myslí, že si tak niekto zrejme vystrelil z majiteľa podniku.

Thermopolium pozostáva z gréckych výrazov „thermos“, teda horúci a „poleo“, čo znamená predávať. V rímskom svete boli tieto vývarovne pre bežných ľudí obľúbené, len v Pompejách ich bolo asi osemdesiat, napísala agentúra AFP.

„Popri tom, že toto thermopolium podáva svedectvo o každodennom živote v Pompejách, možnosti, ako toto miesto analyzovať, sú výnimočné. Je to totiž prvý raz, ako bol taký podnik odhalený vcelku,“ konštatoval Osanna.

V blízkosti „bufetu“ boli nájdené amfory, nádrž na vodu, študňa a ľudské pozostatky, vrátane kostí zhruba päťdesiatročného muža pri detskej postieľke.

„Zdá sa, že stánok jeho majitelia rýchlo zatvorili a opustili, ale je možné, že tu niekto, zrejme najstarší muž, zostal a zomrel počas prvej fázy erupcie, kedy sa zrútil strop domu,“ povedal Ansa Osanna.

Druhé z nájdených tiel, ktoré v ruke drží pokrievku jednej z nádob môže podľa Ossanu byť zlodej alebo nejaký obyvateľ antického prístavu, ktorý pri úteku pred besniacou sopkou dostal hlad, ale prekvapili ho jedovaté plyny.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #vykopávky #história #Pompeje #fastfood #archeologický park