Londýnsky Tower postráda nezvestnú krkavčiu kráľovnú Merlinu

V Londýne je už niekoľko týždňov nezvestná "kráľovná" kŕdľa krkavcov, ktoré strážia miestny kráľovský palác Tower.

18.01.2021 06:42
debata (2)

Zdržiavala sa v pevnosti od roku 2007. Christopher Skaife, ktorý má čiernych operencov na starosti sa obáva, že krkavčia samica je po smrti, informoval spravodajský web BBC.

V historickej pevnosti pri brehoch Temže, kde sú uložené korunovačné klenoty, žilo doteraz osem veľkých krkavcov. Okrem Merliny tiež Poppy, Erin, Jubilee, Rocky, Harris, Gripp a Georgie.

Podľa dávneho proroctva sa pevnosť i kráľovstvo zrúti a krajina bude uvrhnutá do chaosu, ak všetky krkavce Tower opustia. Kráľ Karol II. preto v roku 1630 dekrétom nariadil, aby v Toweri bolo prinajmenšom šesť týchto čiernych operencov. Ich krídla sú pristrihnuté, aby sa nemohli príliš vzďaľovať a aby sa teda proroctvo nenaplnilo.

Vtáčnik Skaife pre prípad úmrtia niektorého z krkavcov choval v posledných rokoch namiesto požadovaných šiestich radšej osem vtákov. Po zmiznutí Merliny ich tak bude Tower strážiť sedem.

„Merlina bola nesporne vládkyňou kŕdľa, kráľovnou towerských krkavcov,“ uviedol hovorca pevnosti. Jej dlhšia neprítomnosť podľa neho naznačuje, „že bohužiaľ zrejme skonala“.

„Viem, že veľa z vás bude touto správou zarmútená. Nikomu to nie je ľúto viac ako mne. Ospravedlňte moju neprítomnosť na niekoľko dní,“ uviedol strážca krkavcov Skaife na sociálnej sieti.

Náhradu za Merliny teraz v Toweri hľadať nechcú. Časom by ale jej miesto mohlo zaujať niektoré z mláďat z miestneho chovného programu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #krkavec #Tower #kráľovský palác