Nosorožie siroty sú krehké, v noci plačú

V maximálnom utajení, utopený v bujnej vegetácii a za prítomnosti čo najmenej ľudí, funguje na severe Juhoafrickej republiky sirotinec.

30.01.2021 21:21
Malajzia / nosorožec / Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Je určený mláďatám nosorožcov, ktorých matky zabili pytliaci. Dostať sa tam dá jedine so sprievodcom. Tým je 67 ročný bývalý profesor histórie Arri Van Deventer, ktorý sirotinec založil. Zraz s ním je na križovatke ciest a Deventer potom novinárov vedie k ohrade okolo rezervácie. „Keď nejaký miestny pastier pytliakov upozorní, aj keď povie napríklad len ‚tam a tam je päť nosorožcov‘, zarobí si viac peňazí ako keby pracoval celý rok,“ vysvetľuje Deventer.

V roku 2011 Deventera niekto telefonicky upozornil, že v blízkosti boli zabité dve samice nosorožcov a jedno mláďa. Ďalšie ale prežilo. Deventer sa snažil zistiť, kam by tohto malého tvora patriaceho k nosorožcom bielym mohol odviezť. „Po mnohých telefonátoch som zistil, že pre to mláďa žiadne prijateľné miesto neexistuje. A zrazu som sa počul, ako pri jednom telefonáte hovorím ‚tak, dobre, ja také miesto vybudujem‘,“ povedal Deventer.

Sirotinec má tri hlavné úlohy: zabezpečiť zvieratám bezpečie, umožniť im zotaviť sa a potom ich vypustiť na slobodu. K zásadám patrí: čo najmenej návštev a žiadni turisti. Okrem iného aj preto, aby si zvieratá na ľudí nezvykli, pretože to komplikuje ich návrat do divokej prírody. Koľko mladých nosorožcov v zariadení je, sa nehovorí. Starostlivosťou o ne sú poverené štyri platené zamestnankyne a dve dobrovoľníčky.

Keď sa objaví nové mláďa, musia s ním v prvých piatich mesiacoch aj spať a doslova sa stať „ich matkami“, hovorí riaditeľka Yolande Van Der Merweová. „Vo vonkajšej ohrade sa k nám v noci tlačia, potrebujú kontakt a teplo. Keď si musíme odskočiť alebo sa najesť, musíme jedna druhú vystriedať. Keď to neurobíme, mláďa sa začne báť, volá a plače,“ hovorí Merweová, podľa ktorej tie zvuky pripomínajú volanie delfínov.

V Juhoafrickej republike bolo v minulých desiatich rokoch kvôli rohu zabitých niekoľko tisíc nosorožcov. Po rohovine je dopyt v Ázii, hlavne vo Vietname, kde sa jej prisudzuje veľký účinok. Za kilogram je možné získať aj 90 000 eur. Nelegálny obchod má v rukách mafiánska sieť.

V jednej ohrade v sirotinci sú tri najmladšie prírastky, dva samce a jedna samica. Čakajú na kŕmenie z fľaše, v ktorej je zmes mlieka s rozmixovanou varenou ryžou. Opatrovateľka mláďatá pohladká a poškriabká po hrubej koži, ale len krátko. „Majú hlad a začínajú byť nevrlé,“ hovorí. Kým samičky sú na kŕmenie náročné, samce zjedia, čo sa im ponúkne.

Samička Jessie je tu od apríla minulého roku. „Mala štyri mesiace a bola v stave posttraumatického syndrómu. Dva dni sme jej dávali valium, aby sa upokojila. Bola veľmi dehydratovaná a mala ranu na ramene zjavne po údere mačetou. Myslíme si, že sa snažila brániť matku. Úplne malí potomkovia väčšinou utekajú preč,“ uvádza opatrovateľka.

Po narodení vážia nosorožce zhruba 40 kilogramov. „Sú maličké, vysoké tak po moje koleno,“ hovorí Merweová. Potom začnú poriadne jesť a denne priberajú cez jeden kilogram, do roka sa potom z týchto mláďat stanú pol tonové kolosy. Schopnosť brániť sa útočníkom získajú v piatich rokoch, kedy môžu byť umiestnené do väčšej rezervácie. Tú stráži hliadka a opatrovateľkám sirotinca dáva vedieť, ako si ich bývalí zverenci vedú.

debata chyba
Viac na túto tému: #sirotinec #opice #nosorožec #pytliaci #sirota #žirafy