Vedci našli fosíliu zrejme najväčšieho tvora, ktorý kedy žil

Paleontológovia v Argentíne odkryli pozostatky gigantického dinosaura. Z niekoľkých objavených kostí usudzujú, že mohlo ísť o najväčšieho tvora, ktorý kedy na našej planéte žil, píše CNN.

21.01.2021 06:00
dino Foto:
debata (4)

Chvostové stavce, časti panvy a ďalšie kosti gigantického jaštera, ktorý pred 98 miliónmi rokmi brázdil dnešnú provinciu Neuquén v argentínskej časti Patagónie, našli odborníci v geologickej formácii známej ako súvrstvie Candelerosna, ktorá je na fosílie bohatá.

Dinosaurus patril medzi sauropódov, veľké bylinožravé dinosaury s dlhými krkmi a chvostami, ktoré chodili po štyroch. Novo objavený jedinec mohol byť väčší ako jeho príbuzný Patagotitan. Príslušníci tohto rodu žili pred 100 až 95 miliónmi rokov a dosahovali výšku až 37,2 metra, uvádzajú vedci v odbornom časopise Cretaceous Research.

„Je to obrovský dinosaurus, ale očakávame, že nájdeme ešte ďalšie časti kostry pri ďalších expedíciách, aby sme mohli s istotou povedať, aký veľký v skutočnosti bol,“ uviedol Alejandro Otero, paleontológ z prírodovedného múzea v argentínskom La Plate.

Fosílie podobných obrích sauropódov našli vedci na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy. Tie najväčšie z nich – vrátane pozostatkov dinosaurov vážiacich viac ako 40 ton – však boli objavené práve v Patagónii.

Kým vedci nevykonajú analýzu dinosaurej stehennej či ramennej kosti, nemožno s istotou určiť, koľko pradávny jašter vážil. Doteraz nájdené fosílie však naznačujú, že by čiastočne odkrytý jedinec „mohol byť považovaný za jedného z najväčších“. Nie je zatiaľ jasné ani to, ku ktorému druhu patril – vedci však nepredpokladajú, že by išlo o nový druh.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #vedci #bylinožravec #paleontológovia