Vzácnu archeologickú lokalitu v Peru ohrozujú osadníci

Pandémia koronavírusu ohrozuje aj archeologické nálezisko najstaršej americkej kultúry, takzvanej caralskej, ktorá existovala súčasne s civilizáciami starého Egypta či Mezopotámie.

24.01.2021 18:00
caral Foto:
debata (5)

Do lokality Caral, ktorá leží na východe Peru, sa totiž vlani ilegálne nasťahovalo niekoľko desiatok ľudí, ktorí tam začali sadiť ovocné stromy či pestovať fazuľu.

Situácia došla tak ďaleko, že archeológovia, ktorí v lokalite kultúry starej viac ako päť tisíc rokov uskutočňujú výskum, dostávali vyhrážky smrťou. „Niekto volal aj nášmu advokátovi a povedal mu, že nás zabijú a zakopú päť metrov pod zem,“ povedala AFP riaditeľka archeologickej lokality Ruth Shadyová. „Tí ľudia využili protiepidemické opatrenia a v archeologickej lokalite si stavajú chatky a používajú poľnohospodársku techniku,“ dodala Shadyová.

Táto 74 ročná archeologička, ktorá strávila na miestnych vykopávkach posledné štvrťstoročie, dostala kvôli vyhrážkam policajnú ochranu. Shadyová, ktorej otec bol český emigrant a dedko prednášal na univerzite v Prahe, dostala tento mesiac od peruánskeho prezidenta za prácu v Carale štátne vyznamenanie.

Lokalita Caral v údolí Supe začala byť predmetom archeologického skúmania už začiatkom 20. storočia, až v 90. rokoch sa ale práve vďaka Shadyovej podarilo nálezy datovať. Zistilo sa, že caralská kultúra existovala v období asi 3000 až 1800 rokov pred naším letopočtom a je tak najstaršou civilizáciou na oboch amerických kontinentoch.

Pandémia covidu-19 ale ohrozila túto lokalitu, zapísanú od roku 2009 na zozname svetového dedičstva UNESCO, ktorá leží asi 180 kilometrov od peruánskej metropoly Limy a asi 20 kilometrov od pobrežia.

Peru vlani tiež zaviedlo niekoľkomesačné karanténne opatrenia, čo ekonomicky postihlo veľkú časť obyvateľov. Niekoľko Peruáncov tak už v prvej polovici minulého roka využilo to, že caracalské náleziská boli zatvorené pre verejnosť a neboli také strážené. Ilegálne tam obsadili niekoľko hektárov a vysadili avokádo, ovocné stromy či zasiali fazuľu.

„Sú tam celé rodiny a nechcú odísť, aj keď vedia, že ide o štátny majetok, svetové kultúrne dedičstvo a že im hrozí aj väzenie,“ povedal AFP archeológ Daniel Mayte.

Caracalská kultúra sa preslávila najmä budovaním veľkých miest s monumentálnymi stavbami, stupňovitými pyramídami, na ich vrcholkoch sa konali obradné rituály. Archeológom sa tam podarilo nájsť aj kostené hudobné nástroje, napríklad flauty, či povrázky s uzlami, ktoré neskôr používali Inkovia miesto písma k rôznym zápisom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #archeológia #osadníci #caralská kultúra #Caral