Samčekovia tropického motýľa impregnujú partnerky, aby odradili sokov

Samčekovia druhu motýľov, ktorý žije v Strednej a Južnej Amerike, produkujú akési "antiafrodiziakum", ktorým označujú pri párení svojej partnerky.

02.02.2021 06:00
motyl Foto:
debata

Účelom je odpudiť od nich ďalšie samčeky. Vyplýva to zo štúdie, na ktorej sa podieľali vedci z britskej Cambridgeskej univerzity, Nemecka či Panamy.

„Preukázali sme, že tieto motýle dokážu produkovať látku, ktorú vytvárajú aj rastliny, motýle ju ale používajú na iný účel. Samčeky motýľov ju využívajú ako repelent proti svojim rivalom, zatiaľ čo kvety tou istou látkou lákajú motýle kvôli opeleniu,“ opísala hlavná autorka vedeckého článku Kathy Darraghovová, ktorá teraz pôsobí na Kalifornskej univerzite.

Ale ako je možné, že tá istá látka (beta-ocimen) môže motýle zároveň priťahovať aj odpudzovať? „Tu do hry vstupujú vizuálne zmysly: keď motýle detekujú vôňu v kvetoch, je to pre nich príťažlivé, ale keď ju ‚cítia‘ zo samičky, odpudzuje ich to,“ vysvetlila Darraghovová.

Štúdia sa týka tropického motýľa Helenicus Melpomene, ktorému sa tiež hovorí motýľ poštár. Tento druh žijúci v Strednej a Južnej Amerike prvýkrát opísal už v polovici 18. storočia švédsky prírodovedec Carl Linné.

Na svete existuje na 20 000 druhov motýľov, z ktorých niektoré žijú len mesiac. Druh motýľa, ktorý bol predmetom tejto štúdie, ale žije až pol roka. Napriek relatívne „dlhému životu“ majú jeho samičky len veľmi málo partnerov a spermie uchovávajú pre oplodnenie vajíčok aj niekoľko mesiacov. Naproti tomu samčeky sa pária s čo najviac partnerkami, ktoré pritom „impregnujú“ onou látkou, aby zachovali svoju rodovú líniu.

debata chyba
Viac na túto tému: #motýľ #štúdia #vedci #samček