Obria kryha v Atlantiku sa rozlomila a je o krok bližšie svojmu zániku

Kedysi obria ľadová kryha A68a unášaná prúdmi južného Atlantiku, sa rozlomila najmenej na dva kusy.

29.01.2021 09:12
iceberga68 tmo 2020100 lrg Foto:
debata

Podľa satelitných snímok sa teraz obe jej časti pohybujú vedľa seba vo vzdialenosti asi 135 kilometrov juhovýchodne od neobývaného ostrova Južná Georgia, ale čoskoro sa bezpochyby od seba vzdialia.

Púť ľadovej masy v poslednej dobe vedci starostlivo sledovali kvôli obavám, že by mohla uviaznuť u pustého ostrova patriaceho k britským zámorským územím a ohroziť tamojšie faunu. Toto nebezpečenstvo ale vo svetle posledných udalostí pravdepodobne už pominulo, napísal spravodajský portál BBC.

Zdá sa, že ľadová kryha, ktorá v časoch svojho najväčšieho rozmachu merala približne 5800 štvorcových kilometrov, je teraz blízko svojej záhube. K jej postupnému rozpadu prispieva teplejšie podnebie i rozbúrenejši­e vody.

Ľadový kolos A68a sa v roku 2017 odtrhol od antarktického ľadovca Larsen-C a od tej doby sa pohybuje na otvorenom mori. Počas tej doby sa z pôvodnej kryhy niekoľkokrát odlomili menšie časti.

Odborníci z britského úradu pre výskum Antarktídy (BAS) mali obavy, že by kryha mohla zakotviť pri pobreží Južnej Georgie, malého ostrova ležiaceho asi 1400 kilometrov východne od pobrežia Argentíny, zlikvidovať tamojší podmorský život a asi dvom miliónom tučniakov, ktorí na ostrove žijú, zatarasiť prístup k moru, kde zháňajú potravu pre svoje mláďatá.

Skúmať kryhu a jej vplyv na okolité prostredie sa čoskoro majú vydať vedci v rámci predtým uvádzanej expedície. Otázkou ale je, či v čase, keď na miesto dorazia, zostane niečo z objektu ich záujmu, napísala BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #Atlantik #ľadová kryha