Na hodinách posledného súdu zostáva do polnoci naďalej 100 sekúnd

Podľa správcov symbolických hodín posledného súdu (Doomsday Clock) svet po minulom roku zostal 100 sekúnd od absolútnej skazy. Skupina vedcov a ďalších osobností uviedla, že pandémia covidu-19 ukázala na nedostatok pripravenosti krajín čeliť zvýšenému nebezpečenstvu pre planétu.

30.01.2021 17:01
debata (26)

Pomyselný odpočet k apokalypse, ktorý vznikol v roku 1947, je projektom odborného časopisu Bulletin amerických jadrových vedcov (BAS).

Symbolické hodiny umiestnené na Chicagskej univerzite majú slúžiť ako upozornenie na to, ako je ľudstvo blízko k zničeniu planéty pomocou nebezpečných technológií. Polnoc znamená katastrofu globálnych rozmerov, ako je jadrová vojna či nezvratná zmena klímy.

O každoročnú aktualizáciu polohy minútovej ručičky rozhodujú v posledných rokoch okrem odborníkov na fyziku tiež ekológovia a viac ako desiatka nositeľov Nobelových cien.

Vedci a ďalší odborníci označili covidovú pandémiu za „budíček“, uviedla agentúra Kjódó. Vlády sa podľa nich „príliš často vzdávajú zodpovednosti, ignorujú rady vedcov, účinne nespolupracujú a nekomunikujú a kvôli tomu zlyhávajú v ochrane zdravia a blahobytu svojich občanov“. V dôsledku toho vlani zbytočne zomreli státisíce ľudí.

Nebezpečenstvom pre svet sú podľa vedcov v čoraz väčšej miere aj dezinformácie a konšpiračné teórie. „V roku 2020 klamstvo na internete doslova zabíjalo,“ citoval z vyhlásenia server Independent.

V januári 2020 oznámili správcovia hodín posledného súdu posunutie ručičky o dvadsať sekúnd dopredu na súčasnú pozíciu 100 sekúnd od absolútnej skazy, čím prvýkrát do polnoci ostávalo menej ako dve minúty. Zhoršenie podľa nich vtedy predstavovala neschopnosť štátov dohodnúť sa na kontrole jadrového zbrojenia aj zvyšujúce sa nebezpečenstvo zmien klímy.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #hodiny #Posledný súd #Covid-19