Z útesov pri Doveri sa odtrhol veľký kus, vraj ilustruje situáciu krajiny

Zo slávnych doverských útesov na britskom pobreží sa v stredu veľký kus skaly s hukotom sa zrútil do mora.

04.02.2021 22:10
debata

Tento prírodný úkaz nenechali bez komentára mnohí užívatelia sociálnych sietí, ilustruje podľa nich súčasnú situáciu Británie.

„Doverské útesy sa potajomky sťahujú do Európskej únie,“ napísal istý používateľ twitteru, podľa iného sa odlomený kus snaží znovu pripojiť k Európskej únii. Británia formálne Európsku úniu opustila síce už pred rokom, väzby na Brusel s konečnou platnosťou uvoľnila až s príchodom tohto roka.

„Veľká Británia sa každým dňom zmenšuje. Zakrátko sa odlomí iný veľký kus menom Škótsko,“ napísal ktosi na twitteri v narážke na to, že v Škótsku silnie podpora pre nové referendum o jeho nezávislosti.

Kriedové útesy neďaleko Doveru, jedna z najznámejších prírodných pamiatok Británie, vznikli pred asi 90 miliónmi rokov. Sú veľmi náchylné k erózii, ktorá z nich každý rok „odhryzne“ asi 30 centimetrov. Podľa vedcov tento proces v posledných 150 rokoch postupuje desaťkrát rýchlejšie ako za predošlých 7000 rokov. Internetový portál Kent Live ale uviedol, že to je za posledných 20 rokov len tretíkrát, čo sa z nich odtrhol tak veľký kus ako teraz.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #Dôver #útes