Vedci objavili chameleóna veľkosti slnečnicového semienka

Medzinárodný tím vedcov objavil na Madagaskare nový poddruh, ktorý je veľký asi ako slnečnicové semienko. Podľa nich by mohlo ísť o najmenšieho zástupcu triedy plazov na svete. Informovala o tom agentúra Reuters.

11.02.2021 18:00
chameleon Foto:
debata

Tím výskumníkov z Nemecka a Madagaskaru objavil jedného samčeka a jednu samičku miniatúrneho poddruhu chameleóna pri expedícii v severnej časti Madagaskaru. Poddruh pomenovali Brookesia nana.

Samček nanochameleóna má telo dlhé len 13,5 milimetra, čím je najmenším zo všetkých približne 11 500 známych druhov plazov, uviedla Zoologická štátna zbierka v Mníchove. Jeho celková dĺžka od hlavy po špičku chvosta je 22 milimetrov.

„Porovnanie s 51 ďalšími druhmi chameleónov ukázalo, že najmenšie druhy majú v pomere k telesnej veľkosti najväčšie genitálie,“ uviedol Mark Scherz z Univerzity v Postupime, ktorý sa na skúmaní chameleóna podieľal. „U nanochameleóna predstavovala ich dĺžka 18,5 percenta telesnej dĺžky, čo bola piata najvyššia hodnota zo všetkých skúmaných druhov chameleónov,“ do­dal.

Samička novo objaveného poddruhu je o niečo väčšia ako samček. Telo má dlhé 19 milimetrov a celkom meria 29 milimetrov.

Dvaja jedinci rôzneho pohlavia sú jedinými známymi zástupcami druhu. „Napriek veľkému úsiliu sa nepodarilo nájsť ďalšie exempláre,“ uviedli vedci. Podľa nich je ale nový druh úzko príbuzný s o niečo väčším chameleónom Brookesia micra, ktorého objav bol ohlásený v roku 2012.

„Životné prostredie nanochameleóna žiaľ čelí odlesňovaniu,“ uviedol ďalší člen medzinárodného tímu Oliver Hawlitschek z univerzity v Hamburgu. Oblasť, v ktorej sa nový chameleón Brookesia nana našiel, ale podľa neho pred časom madagaskarské úrady začali chrániť. „Takže prežije,“ dodal vedec.

debata chyba
Viac na túto tému: #objav #vedci #madagaskar #chameleón #poddruh