Poľské mestá skúšajú nový posyp chodníkov: kávovú usadeninu

Niekoľko poľských miest skúša miesto tradičnej soli a piesku sypať na chodníky pri snehu a poľadovici kávovú usadeninu.

12.02.2021 10:50
kava Foto:
debata (1)

Tento posyp používajú zatiaľ vo Varšave, Sosnowci v poľskej časti Sliezska a v Krakove, uviedla na svojich internetových stránkach rozhlasová stanica RMF FM.

Usadenina sa objavil na chodníkoch vo varšavskej štvrti Ursynów. Tamojší technické služby ho získavajú z kávovarov na mestskom úrade, podporili ich aj kaviarne. S prosbou o kávovú usadeninu sa obrátili na kaviarne v Krakove, druhom najväčšom poľskom meste, aj tamojší údržbári chodníkov a ciest.

Kávový posyp zatiaľ skúša v jednom z parkov, kde si chodci môžu vybrať, či sa vydajú cestičkou ošetrenú pieskom alebo kávovú usadeninou. Keď ľad a sneh roztopí, mohol by usadenina poslúžiť ako hnojivo pre rastliny v parku, pretože ho tam je dostatočné množstvo. Na jar chcú tamojší záhradníci zistiť, ako sa v tomto ohľade osvedčil.

Už teraz majú z nového posypu radosť majitelia psov, ktorým často piesok odiera kožu na labkách a soľ im ju rozožiera. Na inú prednosť usadeniny na chodníku upozornil istý obyvateľov Varšavy: „Tá vôňa! Bude to tu ešte zaujímavejšie!“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #mesto #soľ #kávová usadenina #usadenina