Stonehenge bol podľa archeológov prvýkrát postavený vo Walese

Britskí archeológovia veria, že našli miesto, kde pôvodne stál prehistorický monument, ktorý je teraz dominantou Stonehenge.

12.02.2021 18:51
stonehenge Foto:
debata

Vo Walese odkryli pozostatky dávneho kamenného kruhu, ktorý podľa nich mohol byť rozobraný a o stovky rokov neskôr postavený v Anglicku, napísala agentúra Reuters.

Kamenný kruh v Stonehenge patrí medzi najznámejšie a najzáhadnejšie britské pamiatky. Priťahuje turistov z celého sveta, aj osoby hľadajúce duchovné spojenie s minulosťou. Stále však nie je presne známe, na čo mal kedysi slúžiť.

Tím archeológov už v roku 2015 zistil, že časť kameňov v Stonehenge pochádza z lomov v pohorí Preseli na západnom pobreží Walesu, ktorý je od Stonehenge vzdialený 250 kilometrov.

Teraz vedci z londýnskej univerzity UCL uviedli, že veria, že niektoré z týchto kameňov pôvodne tvorili ešte starší monument vo Walese.

Medzi náleziskom vo Walese a kamenným kruhom v Stonehenge objavili zaujímavú podobnosť. Waleský kruh mal priemer 110 metrov, čo je rovnaké ako priekopa obklopujúca Stonehenge. A oba sú nasmerované na východ slnka v deň letnej rovnodennosti. Najmenej jeden z kamenných kvádrov v Stonehenge zodpovedá jednému z otvorov nájdených vo waleskom kruhu.

Profesor archeológie UCL Parker Pearson, ktorý výskum viedol, súdi, že kamene mohli byť presťahované pri migrácii obyvateľov z Walesu, ktorí sa rozhodli vziať si svoj monument z monolitov so sebou, a znovu si ho postaviť v Stonehenge.

debata chyba
Viac na túto tému: #wales #archeológ #Stonehenge #kamene