V Egypte objavili 5000 rokov starý pivovar

Najstaršiu veľkovýrobňu piva na svete možno objavili americkí a egyptskí vedci v známej archeologickej lokalite Abydos v Egypte. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na šéfa egyptskej Najvyššej rady pre starožitnosti Mustafu Vazírího.

14.02.2021 18:00
pivovar Foto:
debata (1)

Podľa Vazírího pochádza pivovar z doby kráľa Narmera, ktorý je známy zjednotením Egypta na začiatku ranodynastickej doby (3150–2686 pr.n.l.). Nájdený bol v pohrebnej lokalite v Abydos, ktorá sa rozkladá v púšti, asi 450 kilometrov južne od metropoly Káhiry.

Archeológovia na mieste našli osem obrích „výrobných jednotiek“, z ktorých každá je 20 metrov dlhá a 2,5 metra široká. V každej z týchto jednotiek bolo v dvoch radoch asi 40 veľkých keramických mís. Tie sa pri výrobe piva užívali na ohrievanie zmesi obilia a vody, vyhlásil Vazíri.

Pivovar bol v tejto oblasti vybudovaný preto, aby poskytoval pivo na obetné rituály. O užívaní piva pri obetných rituáloch starých Egypťanov našli archeológovia dôkazy už skôr, povedal jeden z vedúcich archeologického výskumu Matthew Adams z Newyorskej univerzity. Podľa Adamsa sa v Abydose mohlo „naraz“ vyrábať 22 400 litrov piva.

Spravodajský server BBC News v roku 2018 napísal, že zrejme najstarší pivovar na svete so zvyškom 13 000 rokov starého piva objavili vedci v prehistorickej jaskyni v Izraeli blízko mesta Haifa pri prieskume pohrebiska polokočovných lovcov a zberačov z doby kamennej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #pivo #pamiatky #archeológia #lokalita #Abydos