Vedci prvýkrát klonovali ohrozeného tchora čiernonohého

Vedcom sa podarilo úspešne klonovať vysoko ohrozený druh tchora, keď využili bunky, ktoré boli zmrazené pred viac ako 30 rokmi.

19.02.2021 16:36
tchor Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rozkošnému mláďatku, ktoré sa narodilo 10. decembra 2020, dali meno Elizabeth Ann.

Ide o tchora čiernonohého, jedného z najviac ohrozených cicavcov v Severnej Amerike. Elizabeth Ann vytvorili využitím buniek zo samičky divého tchora čiernonohého menom Willa, ktorá uhynula a jej bunky zmrazili v roku 1988, píše sa v oznámení americkej vládnej agentúry U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS), ktorá sa na klonovaní podieľala.

Prvýkrát sa tak podarilo vyklonovať ohrozený druh v Spojených štátoch. Výskumníci dúfajú, že Elizabeth Ann prispeje ku genetickej diverzite populácie tchora čiernonohého, ktorá pochádza iba zo siedmich jedincov, čo znamená, že všetci žijúci členovia tohto druhu sú v podstate nevlastní súrodenci, konštatuje The New York Times.

„Odhodlanie udržať tento druh pri živote viedlo k úspešnému narodeniu Elizabeth Ann,“ hovorí Ryan Phelan," výkonný riaditeľ ochranárskej organizácie Revive & Restore, ktorá sa tiež zúčastnila na klonovaní. „To, že teraz vidíme, ako sa jej darí, ohlasuje novú éru pre jej druh a všeobecne pre druhy vyžadujúce ochranu a starostlivosť. Ide o víťazstvo pre biodiverzitu a genetickú záchranu.“

V minulosti boli tchory čiernonohé považované za vyhynuté, ale vedci našli v roku 1981 malú populáciu, čo umožnilo ochranárom začať rozmnožovacie programy pre tieto zvieratá v zajatí. Od 250 do 350 týchto tchorov žije v zajatí a 300 ďalších v divočine. Avšak obmedzená genetická diverzita tohto druhu bráni ich obnove, keďže majú sklon k zdravotným problémom a určitým infekciám.

Keďže Willa nebola jednou zo „siedmich zakladateľov“ tejto populácie, jej gény, ktoré má teraz Elizabeth Ann, by mohli viesť k potrebnej genetickej obmene populácie tchora čiernonohého.

Projekt klonovania tohto druhu sa začal v USA v roku 2013. Niekoľko ďalších ohrozených zvierat bolo v iných častiach sveta súčasťou klonovacích programov vrátane indického býka v roku 2001, horskej kozy bucardo v roku 2009 a divokých kojotov v roku 2012, dodáva Scientific American.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #bunka #ohrozený druh #klonovanie #tchor