V Seville pri renovácii baru objavili arabské kúpele z 12. storočia

Robotníci pri renovácii baru v historickom centre Sevilly na juhu Španielska nečakane objavili perfektne zachovalé arabské kúpele (Hammam) z 12. storočia s nádherne vyzdobenými stenami. Informovala o tom agentúra AFP.

25.02.2021 19:20
hammam Foto:
debata

Hneď na začiatku prác robotníci v dome, kde je bar v maurskom štýle, narazili na stropný svetlík v tvare hviezdy. To, že objavia stredoveké arabské kúpele, bolo „absolútne nečakané“, povedal archeológ Álvaro Jiménez, ktorý má na starosti dohľad nad renovačnými prácami v Sevillskej pamiatkovej zóne.

Na strope kúpeľov bolo takých svetlíkov celkom 88, okrem tvaru hviezdy to boli tiež osemuholníky. Zachovali sa tiež miestnosti, kde sa návštevníci kúpeľov kúpali v studenej a teplej vode a kde sa nahrievali v teple. Na stenách sú od stropu k podlahe geometrické ornamenty červenkastej farby.

Kúpele sa zachovali vďaka tomu, že istý architekt nad nimi začiatkom 20. storočia vystaval ďalšie dve poschodia, v ktorých bol hotel. „Mysleli sme, že ich architekt zničil, ale on ich zachránil. To, čo objavil, zachránil do budúcnosti,“ povedal Jiménez.

V súčasnosti je nad niekdajšími kúpeľmi obľúbený bar Cervecería Giralda a pre návštevníkov sa vraj čoskoro znova otvorí. La Giralda je zvonica neďalekej katedrály, ktorá v čase nadvlády moslimov v tejto časti Španielska slúžila ako minaret mešity.

Dynastia Almohádov dobyla Sevillu v roku 1147 a toto mesto bolo spoločne s teraz marockým Marakéšom metropolou ich ríše.

debata chyba