Pri Pompejach našli zachovalý koč používaný len na obrady

Archeológovia našli v blízkosti Pompejí vo veľmi dobrom stave. Bol vyrobený zo železa, dreva, bronzu a cínu a našiel sa v stajni starej vily asi 700 metrov severne od Pompejí, ktoré pochoval výbuch Vezuvu v roku 79.

01.03.2021 06:00
pompeje Foto:
debata

Riaditeľ pompejských vykopávok Massimo Osanna povedal, že ide o prvý nález tohto druhu v oblasti Pompejí. Koče, ktoré sa tam našli doteraz, boli určené na bežnú prevádzku a presun ľudí a nákladov alebo v poľnohospodár­stve, nie k slávnostným obradom.

V prípade obradného koča sa našli aj mineralizované drevené časti a odtlačky po organickom materiáli, napríklad po dekorácii z rastlín. Koč bol v predsieni pred stajňami, kde sa už v roku 2018 našli pozostatky troch koní, vrátane jedného zapriahnutého.

+4

„Je to mimoriadny objav, ktorý posúva naše pochopenie toho starého sveta,“ povedal Osanna. Nájdený koč podľa neho vychádzal len pri sviatkoch, napríklad pri prehliadkach alebo procesiách. Ministerstvo kultúry hovorí o „jedinečnom náleze, ktorý v Taliansku nemá obdobu“.

Pompeje ležia 23 kilometrov juhovýchodne od Neapola a v čase výbuchu Vezuvu v nich žilo 13 000 ľudí.

„Objavy v Pompejach nás neprestávajú ohromovať a bude tomu tak mnoho ďalších rokov, pretože je potrebné odhaliť ešte ďalších 20 hektárov územia,“ povedal minister kultúry Dario Franceschini.

Vykopávky v Pompejách poskytujú pohľad do života ľudí na prelome letopočtov a medzi turistami patria k najvyhľadáva­nejším miestam v Taliansku. V roku 2019 do Pompejí zavítalo 3,9 milióna ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #vykopávky #archeológia #Pompeje #bronz #železo #koč