V USA vyfotografovali vtáka s perím napoly samčím a napoly samičím

Americkému ornitológovi sa podarilo zdokumentovať vzácny úkaz "obojpohlavného" vtáka, keď vyfotil kardinála červeného s napoly samčím a napoly samičím sfarbením.

28.02.2021 09:30
debata (4)

Jamie Hill tohto vtáka, ktorý má časť operenia sfarbenú na červeno ako samec a časť hnedo ako samica, zachytil v americkom štáte Pensylvánia. Napísal o tom server BBC.

Na nezvyčajne vyzerajúceho kardinála upozornil Hilla jeho známy a ornitológ sa sprvu domnieval, že zrejme ide o vtáka, ktorý trpí leucizmom, teda zníženou pigmentáciou. Neskôr ale došiel k záveru, že sa pravdepodobne objavil jedinec so vzácnou anomáliou nazvanou bilaterálny gynandromorfizmus, kedy sú v tele namiešané bunky so samčou aj samičou genetickou informáciou.

„Keď som tie snímky nafotil, srdce mi tĺklo ešte ďalších päť hodín, kým som nedorazil domov a nezačal tie digitálne zábery spracovávať,“ povedal Hill. „Už skoro dve desaťročia sa snažím objaviť ďatľa kniežacieho, ktorého sme dlho považovali za vyhynutého. Ale odfotiť túto vzácnu mutáciu jedného z našich najbežnejších vtákov, gynandromorfického kardinála červeného, ​​bolo skoro rovnako vzrušujúce, ako keby som naozaj toho ďatľa našiel,“ dodal vedec.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #fotografia #vták #ornitológ #úkaz