Najstarší známy vták na svete má v 70 rokoch ďalšie mláďa

Najstarší známy voľne žijúci vták na svete, minimálne 70-ročná samica albatrosa pomenovaná ornitológmi Wisdom (Múdrosť), vychováva tento rok na tichomorskom atole svoje ďalšie, už najmenej štyridsiate mláďa.

03.03.2021 10:16
DCIM\100GOPRO\G0011808.JPG Foto:
Wisdom s vyliahnutým mláďaťom.
debata (3)

O raritnej udalosti napísal denník The Independent. Túto konkrétnu samicu albatrosa laysanského ochranári okrúžkovali v roku 1956 a vtedy jej vek odhadli na päť rokov. Odvtedy ju sledujú a pozorujú, ako sa vracia na tichomorský atol Midway, kde albatrosy vyvádzajú mláďatá.

Albatrosy sú zvieracím druhom, ktorý je známy vytváraním dlhodobých monogamných párov. Wisdom ale za život vystriedala viac partnerov, ktorých postupne prežila. Pár so samcom nazvaným Akeakamai tvoria od roku 2010, uviedla Beth Flintová z americkej vládnej agentúry pre ochranu prírody USFWS.

„Každý rok, kedy sa Wisdom vráti, sa dozvedáme viac o tom, aký dlhý život môžu mať morské vtáky a ako dlho sú plodné,“ citoval denník Flintovú.

Zoológovia sa dlho domnievali, že albatrosy sa dožívajú maximálne 40 rokov. Tieto vtáky strávia až 90 percent života vo vzduchu alebo na mori, na pevninu mieria len kvôli rozmnožovaniu, a nie pravidelne každý rok. Po oplodnení samica znáša spravidla len jedno vajce.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mláďa #vták #Albatros #atol