Štúdia: Sú mačky naozaj sebecké?

Mačky sú zrejme na rozdiel od psov "sociálne nešikovné" na to, aby stáli pri svojich majiteľoch proti niekomu, kto sa k ich vlastníkom zle správa, vyplýva z novej štúdie.

06.03.2021 12:22
mačka, mačky Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Japonskí výskumníci zistili, že mačky si s potešením zoberú pokrm od niekoho, kto sa sporí s ich majiteľom, aj od niekoho, kto mu pomáha alebo sa správa neutrálne. To však podľa vedcov nemusí byť akt zrady, ale je možné, že mačky jednoducho nevnímajú sociálne interakcie medzi ľuďmi rovnakým spôsobom, ako to vedia psy.

Mačky domáce sa vyvinuli zo samotárskych lovcov, čo znamená, že pravdepodobne nemajú také sociálne zručnosti, aké si psy vedeli vybudovať počas domestikácie.

Vedec Hitomi Čidžiiva podrobil s kolegami mačky experimentu. Majitelia mačiek sa snažili neúspešne otvoriť priehľadný kontajner, z ktorého chceli vybrať nejaký predmet. Ich mačky sa to pozerali. Každý ľudský účastník potom požiadal osobu sediacu neďaleko o pomoc. Tá buď pomáhala otvoriť kontajner alebo odmietla a odišla preč. Prítomná bola aj tretia osoba, ale hrala neutrálnu rolu.

Potom majiteľov „pomocník“, „nepomocník“ a neutrálna osoba simultánne ponúkli mačke pochúťku a výskumníci zaznamenávali, od koho si ju mačka zobrala. Všetkých 36 mačiek si tento experiment zopakovalo štyrikrát.

Vedci zistili, že mačkám bolo jedno, od koho si pokrm zobrali – neuprednostňovali nikoho. To je v kontraste s tým, ako sa pri podobných testoch správajú psy. Najlepší priatelia človeka sa zvyčajne vyhýbajú ľudom, ktorí odmietajú pomôcť ich majiteľom.

Tieto zistenia podľa vedcov nemusia nevyhnutne znamenať, že psy sú lojálnejšie ako mačky, ale je to jednoducho následok toho, že mačky jednoducho nerozumejú sociálnym interakciám.

„Čo si z toho môžeme ešte vyvodiť? Núka sa záver, že mačky sú sebecké a nezaujíma ich, ako sa zaobchádza s ich majiteľmi,“ píše Ali Boylová z Cambridgeskej univerzity na serveri The Conversation. „Aj keď by to zapadalo do našich predsudkov o mačkách, ide o príklad antropomorfnej zaujatosti. Posudzujeme správanie mačiek, ako keby išlo o malých chlpatých ľudí, a nie stvorenia so svojím vlastným osobitým myslením.“

Na rozdiel od psov, ktorí pochádzajú zo zvierat žijúcich vo svorke, mačky sa vyvinuli zo zväčša samotárskych lovcov a boli domestikované neskôr. Zrejme práve preto nie sú také „sociálne šikovné“ ako psy.

„Mačky sú schopné pochytiť niektoré ľudské neverbálne signály, napríklad, keď človek na niečo ukazuje, a tiež sú citlivé na ľudské emócie Sú však pravdepodobne menej nastavené na naše sociálne vzťahy ako psy,“ dodáva Ali Boylová ma serveri Daily Mail.

Všetky výsledky výskumu boli zverejnené v časopise Animal Behavior and Cognition.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #mačky #štúdia #ľudia #vedci #výskum #mačka