Výskum: Bakteriálny biofilm vytlačí ropu z vody

Keď sa raz do vody dostane ropa, je ťažké tieto dve látky odseparovať a kontaminovanú vodu vyčistiť.

15.03.2021 06:00
ropa Foto:
debata

Vedci zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne teraz zistili, že membrána z bakteriálneho biofilmu môže účinne prepustiť vodu a zároveň zadržať ropu.

Tá môže predstavovať veľké riziko pre životné prostredie. Z minulosti sú známe obrovské katastrofy spojené s únikom ropy, ako napríklad ropný únik z plošiny Deepwater Horizon v Mexickom zálive, ale ku kontaminácii môže dôjsť aj v menšom rozsahu priemyselnými procesmi. Preto sú nové čistiace metódy vždy žiadané.

V novej štúdii sa výskumníci zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne zamerali na to, či by nemohli pomôcť baktérie. Aby sa baktérie chránili pred nebezpečenstvom zo životného prostredia, často produkujú slizké látky nazývané biofilmy, ktoré je možné vidieť na zuboch alebo kachličkách v kúpeľni. Často ich pokladáme za škodlivé, ale niektoré bakteriálne biofilmy by nám zrejme mohli byť prospešné.

Tím zistil, že baktéria Gluconacetobacter hansenii vytvára obzvlášť užitočný biofilm. Je z celulózy, látky, ktorú rastliny používajú na stavbu bunkových stien, ale v tomto prípade v kryštalickej for­me.

„Je to jedna z najčistejších, ak nie najčistejšia forma celulózy,“ hovorí Lucian Lucia, jeden z autorov štúdie zverejnenej v časopise Langmuir. „Je veľmi dobre štruktúrovaná. Miluje vodu, a má veľmi vysokú kryštalicitu, takže sa krásne obalí. Ak vyberiete baktérie, máte úžasne tvrdý materiál.“

Kľúčovým faktorom je, že biofilm je hydrofilný, teda „vodomilný“, ale zároveň aj olejofóbny. To znamená, že ľahko cez póry naberá vodu a odpudzuje ropu.

Pri experimentoch sa membrána umiestnila do zmesi vody a ropy a extrahovala vodu, pričom neprepúšťala ropu. Dokonca fungovala aj v roztokoch, kde bola voda s ropu dôkladne premiešaná.

Podľa vyjadrení tímu je takýto biofilm sľubným riešením pri čistení kontaminovanej vody. V ďalších štúdiách budú vedci skúmať, ako by sa tento materiál mohol chemicky upraviť, aby bol vhodnejší na rôzne použitie, dodáva server newatlas.com.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #voda #baktéria #biofilm