Klimatická zmena: Leto bude možno v roku 2100 trvať šesť mesiacov

Niektorí ľudia by iste boli radi, keby sa leto nikdy neskončilo.

12.03.2021 06:00
apokalypsa, občianska vojna, nepokoje,... Foto:
Ilustračné foto
debata (48)

Nová štúdia pre nich prináša dobré aj zlé správy, teda skôr pre ich vnúčatá. Vedci tvrdia, že bez podniknutia krokov na zabránenie klimatickej zmene sa letá na severnej pologuli našej planéty pravdepodobne predĺžia do konca storočia na šesť mesiacov.

Môže to znieť ako lákavá vyhliadka pre milovníkov plážového počasia a košieľ s krátkym rukávom, avšak tím z Číny dospel k záveru, že tieto zmeny by mali vážny vplyv na poľnohospodárstvo, ľudské zdravie a životné prostredie.

„Letá sú stále dlhšie a teplejšie, pokým zimy sú kratšie a teplejšie v dôsledku globálneho otepľovania,“ hovorí autor štúdie a oceánograf Jü-pching Kuan v tlačovej správe Americkej geofyzikálnej únie.

Vedci zistili, že štyri ročné obdobia prichádzali načas a pomerne rovnomerne na severnej pologuli až do roku 1950. Odvtedy však pre ne platí pod rastúcim vplyvom zmeny klímy nepravidelnejší harmonogram. Kuan z Čínskej akadémie vied tvrdí, že zmena bude extrémnejšia len vtedy, ak svet neurobí nič pre spomalenie účinku klimatickej zmeny.

„Čoraz častejšie čítam niektoré nezvyčajné správy o počasí, napríklad o falošnej jari, májovom snehu a podobne,“ uvádza Kuan.

Aby vedci preskúmali, aké zlé to naozaj je, analyzovali historické záznamy o štyroch ročných obdobiach z rokov 1952 až 2011. Z výsledkov vyplýva, že leto na severnej pologuli Zeme je už v priemere o dva týždne dlhšie ako v minulosti. Vedci tvrdia, že letné obdobie sa predĺžilo zo 78 dní v roku 1952 na 95 dní v roku 2011. Zimy sa zároveň skrátili zo 76 na 73 dní.

Ostatné ročné obdobia sú dnes tiež kratšie, jar sa skrátila zo 124 na 115 dní a jeseň z 87 na 82 dní.

Autori štúdie, ktorú zverejnil časopis Geophysical Research Letters, zistili, že jar a leto sa teraz začínajú skôr, pokým jeseň a zima neskôr. Stredomorský región a Tibetská náhorná plošina zažili v tejto súvislosti najväčšie zmeny. Podľa odhadov tímu bude zima trvať v roku 2100 menej ako dva mesiace.

„Mnohé štúdie už ukázali, že meniace sa ročné obdobia prinášajú so sebou značné environmentálne a zdravotné riziká,“ varuje Kuan na serveri studyfinds.org.

Štúdia poukazuje na to, že vtáky menia svoje migračné vzorce a kvety kvitnú v rôznych časoch v dôsledku meniacich sa cyklov ročných období. Tieto zmeny môžu viesť k „nesúladu“ medzi zvieratami a ich bežnými zdrojmi potravy, čo by narúšalo svetovú ekológiu.

Meniace sa ročné obdobia majú dramatický vplyv aj na poľnohospodárstvo, pretože falošné jari a neskoré zimné víchrice môžu poškodiť rašiace rastliny. Počas dlhšieho obdobia rastu rastlín budú ľudia pravdepodobne trpieť väčšími problémami s alergiami a komáre prenášajúce choroby budú mať viac príležitostí zaútočiť.

Monzúnový výskumník Cchung-wen Ču, ktorý sa na štúdii nezúčastnil, pripomína, že meniace sa obdobia môžu priniesť aj extrémnejšie poveternostné javy na celej planéte. „Počas teplejšieho a dlhšieho leta bude častejšie dochádzať k udalostiam spojeným s vysokými teplotami – či už pôjde o vlny horúčav alebo lesné požiare,“ hovorí Ču.

Teplejšia a kratšia zima môže viesť k nestabilite počasia, ktorá spôsobuje vlny chladu a zimné búrky, ako napríklad tie, ktoré nedávno zasiahli Texas a Izrael.

Scott Sheridan, klimatológ z Kent State University, sa domnieva, že teraz je najvyšší čas, aby sme pochopili dôsledky zmeny ročných období. „Myslím si, že keď si uvedomíme, že tieto zmeny si vynútia potenciálne dramatické posuny v ročných obdobiach, bude to mať pravdepodobne oveľa väčší vplyv na naše vnímanie toho, čo spôsobuje zmena klímy.“

48 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #klima #štúdia #vedci #klimatické zmeny #ročné obdobia #Hrdinovia klímy