Do Bajkalu spustili teleskop, ktorý má pomôcť odkryť záhady vesmíru

Vedci spustili do vôd sibírskeho jazera Bajkal jeden z najväčších podvodných teleskopov, ktorý má poslúžiť k pozorovanie elementárnych častíc neutrín a pomôcť odhaliť tajomstvo vzniku galaxií a vesmíru, uviedla agentúra TASS.

14.03.2021 10:24
debata (6)

Medzinárodného vedeckého projektu vedeného Ruskom sa zúčastňuje tiež Česko, Slovensko, Poľsko a Nemecko.

Teleskop s názvom Bajkal-GVD (skratka pre Gigaton Volume Detector), ktorého konštrukcia začala v roku 2015, bol umiestnený do hĺbky v rozmedzí 750 metrov až 1,3 kilometra vo vzdialenosti asi štyri kilometre od brehu Bajkalského jazera. „Neutrínový teleskop o veľkosti pol kubického kilometra sa nachádza priamo pod nami,“ povedal na mieste podľa agentúry AFP Dmitrij Naumov z ruského inštitútu jadrového výskumu.

Neutríny sú ťažko detekovateľné a voda je pre ich zaznamenanie príhodným médiom. Sú to častice s veľmi malou hmotnosťou, ktorých rýchlosť sa blíži rýchlosti svetla.

Úlohou teleskopu Bajkal-GVD bude zaznamenávať prúdy neutrín, ktoré sa na Zem dostávajú z vesmíru, z rodiacich sa alebo umierajúcich galaxií a z rôznych hviezdnych objektov, napísala agentúra TASS. Vedci sa domnievajú, že neutríny sú schopné sa v zásade v nemennej forme dostať na Zem a predstavujú tak cenný zdroj informácií o tom, čo sa dialo vo vesmíre pred niekoľkými miliardami rokov, a tiež o objektoch, z ktorých častice vznikli.

Teleskop v jazere Bajkal je svojho druhu najväčšá na severnej pologuli a bude odteraz robiť konkurenciu zariadeniu Ice Cube, obriemu neutrínovému observatóriu na Antarktíde.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #vedci #teleskop #výskum #Bajkal #jazero #neutrín