Novozélandský vedec pomenoval nový druh hmyzu po premiérke

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová sa dočkala nevšednej pocty - vedec Steven Trewick po nej pomenoval novoobjavený druh bezkrídleho hmyzu weta.

14.03.2021 13:43
debata (3)

Ponesie názov Hemiandrus Jacinda. Trewick sa tak rozhodol, pretože „odráža premiérkine vlastnosti“, napísal server The Guardian.

Hemiandrus Jacinda má podľa denníka „dlhé nohy“ a je sfarbený do červena, čo je farba Ardernovej Novozélandskej strany práce.

Profesor Steven Trewick z univerzity Massey vo Wellingtone podľa britského denníka zároveň uviedol, že Hemiandrus Jacinda je pozoruhodný druh a považuje ho za pekný. Kancelária novozélandskej predsedníčky vlády sa nechala počuť, že Ardernová si je pomenovania nového druhu wety po sebe vedomá a je tým veľmi poctená. „Boli už po nej pomenovaní tiež chrobák, lišajník a mravec v Saudskej Arábii,“ podotkol premiérkin hovorca.

Wety žijú na Novom Zélande, tento pomerne veľký hmyz patrí spoločne s kobylkami či svrčkami do podradu rovnokrídlovcov, krídla ale nemá. Novo objavený druh je podľa serveru The Guardian väčší a farebnejší ako ďalší jedinci podobných známych druhov wety. Trewick zároveň varoval, že Jacinda – hoci len nedávno objavená – už môže byť na ceste k vyhynutiu. Wety ohrozujú okrem úbytku prirodzeného prostredia tiež predátori ako sú potkany či mačky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #hmyz #vedec #bezkrídly hmyz