Mesto vo Francúzsku bude recyklovať rúška a vyrábať z nich pravítka

Francúzske mesto Talence v blízkosti Bordeaux sa rozhodlo znížiť ekologický dopad jednorazových rúšok, ktoré sa používajú počas epidémie covidu-19.

18.03.2021 18:54
Flat lay top view of face mask and ruler, back... Foto:
debata

Spoločne s firmou Plaxtil ich budú v meste zbierať, recyklovať a vyrábať z nich školské pomôcky pre deti, napísala agentúra AFP.

„Vo Francúzsku sa každý deň použije 50 miliónov rúšok. Je to nový druh znečistenia, proti ktorému je potrebné bojovať,“ uviedol Emmanuel Sallaberry, starosta Talence. V meste so 42 000 obyvateľmi začala prevádzka prvého zberného boxu na použité rúška.

Špecialista na recykláciu textílií Plaxtil bude jednorazové rúška zvážať zo zberných miest, dekontaminovať, a potom z nich vyrábať pravítka alebo uhlomery. Rúška spracujú celé, okrem kovových sponiek. Na jedno plastové pravítko alebo trojuholník stačí približne 20 rúšok.

Projekt je zatiaľ naplánovaný na desať týždňov. Vedenie mesta Talence dúfa, že vyzbiera 100 000 rúšok, z ktorých vyrobia 1600 sád školských potrieb pre deti. P rojekt mesto vyjde zhruba na 10 000 eur, čo starosta považuje za „znesiteľnú čiastku“. V meste vďaka tomu navyše vzniknú nové pracovné miesta. Mesto tiež ušetrí na nákupe školských pomôcok, ktoré vo Francúzsku školákom dodáva štát, aby tak zabezpečil rovnaký prístup k vzdelaniu.

Spoločnosť Plaxtil vznikla v júni 2020 a spolupracuje už s dvadsiatkou francúzskych obcí na obdobných projektoch. Týždenne spracováva takmer milión jednorazových rú­šok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #recyklácia #pandémia #koronavírus #Covid-19