V Ekvádore našli 90 vajec vzácnej korytnačky ohrozenej vyhynutím

Strážca v prírodnej rezervácii v Ekvádore objavil 90 vajec vážne ohrozenej kožatky veľkej, najväčšej žijúcej korytnačky na svete.

26.03.2021 19:37
korytnacka Foto:
debata (1)

Strážcovia hniezdo zabezpečili a umiestnili doň teplomer, aby mohli kontrolovať na diaľku stav a vývoj vajec. O náleze v provincii Esmeraldas na pobreží Tichého oceánu informovalo ekvádorské ministerstvo životného prostredia, píše AFP.

V rezervácii Galera San Francisco pri hraniciach s Kolumbiou „sme našli 90 vajec v štvrtom hniezde kožatky veľkej (Dermochelys coriacea), o ktorom sme vedeli od začiatku hniezdiacej sezóny 2020–2021,“ cituje AFP správu ministerstva.

Ďalšie korytnačie hniezda strážcovia objavili v susednej provincii Manabi, kde sa od januára narodilo asi 70 mláďat kožatky veľkej. Vajcia kožatky, ktorá ich nekladie každý rok, strážcovia na pobreží objavili už v rokoch 2015 a 2017, vtedy sa ale mláďatá nevyliahli.

Kožatka veľká môže v dospelosti merať až tri metre a vážiť jednu tonu. Žije vo vodách v tropickej a subtropickej oblasti v Atlantickom, Tichom a Indickom oceáne. Podľa Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN) patrí medzi ohrozené druhy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ekvádor #vajcia #korytnačka #prírodná rezervácia