Prečo majú mačky a psy náhle výbuchy bláznivého behu

V jednej chvíli psík pokojne chrúme granuly a v ďalšej behá šialenou rýchlosťou po dome, ako by mu horelo za chvostíkom. Tieto epizódy intenzívneho pobehovania trvajú maximálne niekoľko minút, ale môžu sa zdať oveľa dlhšie, keď pri nich pes kľučkuje preplneným domom, napísal spravodajský server Live Science.

11.04.2021 20:00
pes, mačka, domáce zvieratá Foto:
debata (1)

Prečo teda psy, mačky a ďalší domáci maznáčikovia pobehujú ako blázni sem a tam bez toho, aby k tomu mali zjavný dôvod? „Jednoducho sa bavia,“ povedal José Arce, predseda Amerického zväzu veterinárnych lekárov.

Tieto výbuchy energie, ktorým sa odborne hovorí obdobie náhodnej aktivity (FRAP) sú prirodzené a prežívajú ju nielen mnohé domestikované zvieratá, ale aj druhy žijúce vo voľnej prírode.

Výskyt FRAP môže vyzerať náhodne, ale u psov je spoločných niekoľko spúšťačov. Keď majiteľ pustí psa z koterca, môže začať behať okolo, aby uvoľnil energiu, ktorá sa v ňom počas dňa nahromadila. Obdobne návrat pána či paničky z práce domov môže u psa vyvolať prudký výbuch aktivity po hodinách, ktoré prespal.

Bláznivé pobehovanie po dome môže vyvolať tiež kúpeľ a pes sa do neho najskôr púšťa preto, aby uvoľnil energiu alebo vzrušenie z toho, že sa kúpe, uviedol Arce. Pes sa po namočení dokáže veľmi efektívne otriasť, takže pobehovanie sem a tam sa pravdepodobne nedá pripísať na vrub tomu, že sa potrebuje osušiť.

Mačky majú iné spúšťače. Kým psi sa púšťajú do nečakaného šprintu počas dňa, u mačiek sú najčastejšie za súmraku alebo ráno, pretože to je doba, kedy sú najaktívnejšie. Tiež po upravovaní srsti alebo použití mačacieho záchodu môžu zažiť FRAP (napríklad Bohumil Hrabal ho označoval ako „mešuge Stunde“).

Arce zvyčajne svoje mačky kŕmi suchými granulami, ale keď príležitostne otvorí mačaciu konzervu, dočká sa frenetického pobehovania po dome. „Sú šťastné a vzrušené, behajú chodbou sem a tam a skáču na pohovku,“ povedal.

Keď na mačku táto chvíľka príde, máva tendenciu behať kratšie ako psi. Atletickejšie a aktívnejšie psie plemená, ako sú napríklad austrálske ovčiaky, behajú častejšie ako psí gaučoví povaľači; zrejme preto, že potrebujú uvoľniť nahromadenú energiu častejšie, dodal Arce.

Obdobie náhodnej aktivity zažívajú tiež voľne žijúce zvieratá – od fretiek po slony. Známe je aj u králikov a predpokladá sa, že ide o prejav vzrušenia, ako v roku 2020 uviedla štúdia v časopise Journal of the American Association for Laboratory Animal Science.

FRAP je normálne správanie, ale niektorí majitelia domácich maznáčikov si ho mylne vykladajú a majú obavy, že je ich pes vystresovaný alebo chorý, povedal Arce. Môžu ho tiež mylne pokladať za obsedantno-kompulzívne správanie.

Psy s obsedantno-kompulzívnou poruchou (OCD) si môžu naháňať vlastný chvost, prenasledovať tiene, chcú uloviť vzduch, ako by sa snažili chytiť muchu, alebo vytierať jazykom podlahu.

Ale pobehovanie sem a tam nie je známkou OCD u psov. Ak si nie ste istí, či má váš pes obyčajné frenetické výbuchy energie, alebo symptómy OCD, odporúča Arce nahrať video s jeho správaním a ukázať ho veterinárovi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlosť #Zvieratá #vedci #pes #granule #mačka #veterinári