Kamenná doska objavená vo Francúzsku je možno najstaršou európskou mapou

Kamenná doska s rytinou z doby bronzovej, ktorá bola objavená vo Francúzsku a je známa pod názvom "doska zo Saint-Bélec", by mohla predstavovať najstaršie kartografické znázornenie vzniknuté v Európe.

07.04.2021 23:06
mapa Foto:
debata (3)

Myslia si to autori štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise Le Bulletin de la Société préhistorique française. Odborníci tvrdia, že reliéf na doske predstavuje mapu časti Bretónska. Informoval o tom denník Le Monde.

Doska s rozmermi 2,2 × 1,5 metra a váhe 1,5 tony bola prvýkrát objavená v roku 1900 v obci Leuhan na západe Bretónska. Tvorila jednu zo stien kamennej hrobky v rozmernej mohyle z 19. až 17. storočia pred naším letopočtom. Po smrti výskumníka, ktorý nález urobil, sa ale dlaždica stratila. Znovu bola objavená až v roku 2014, zastrčená v tmavej a vlhkej pivnici zámku, ktorý využíva Národné archeologické múzeum. Trvalo potom ďalšie tri roky, kým odborníci dokázali presvedčiť okolie, že ide o výnimočný nález hodný ďalšieho skúmania a získať príspevok, uviedol Yvan Pailler, jeden z dvoch autorov zverejnenej štúdie.

Bádatelia si všimli, že ryha, ktorá delí dosku zhruba na dve polovice, pripomína údolie rieky Odet v departemente Finistère na západe Bretónska a väčšina ďalších čiar vyrytých do kameňa evokuje ďalšie tamojšie toky.

Špecialistka v oblasti geografie potom vykonala štatistické prepočty, aby porovnala, nakoľko tento tajomný objekt zodpovedá súčasným mapám znázorňujúcim rovnaké územie. Dospela k záveru, že sa s nimi zhoduje zo 65 až 80 percent.

Vzniká otázka, k čomu taká mapa slúžila. Kameň o váhe presahujúcej jednu tonu by totiž ťažko bol vhodným pomocníkom pre výletníka, ktorý sa chce zorientovať v krajine. Spoluautor štúdie Clément Nicolas sa domnieva, že mapa slúžila k demonštrácii moci niekoho, kto mal nad zobrazeným územím kontrolu. Podľa neho mohlo ísť o spôsob, ako povedať: „Toto mi patrí“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #vedci #mapa #kartografia #doska