Záhadné zvracanie psov v Británii spôsobil koronavírus podobný SARS-CoV-2

Z novej štúdie vyplýva, že začiatkom roku 2020, keď ochorenie COVID-19 už bolo na vzostupe, trápil psov vo Veľkej Británii iný koronavírus.

27.04.2021 06:00
pes Foto:
debata

Správy od dotknutých majiteľov a znepokojených veterinárnych lekárov v tom čase naznačovali, že čoraz viac domácich miláčikov chorľavie a zvracia.

Vedci, ktorí skúmajú toto prepuknutie nákazy, sa teraz domnievajú, že ju spôsobil zvierací koronavírus – s najväčšou pravdepodobnosťou variant psieho črevného koronavírusu (CeCoV).

Človek sa nemôže infikovať týmto typom koronavírusu a nejde o SARS-CoV-2, nový koronavírus, ktorý u ľudí spôsobuje ochorenie COVID-19, pripomína server Daily Mail.

dieťa, zajac, králik, kŕmenie, mrkva, zábava Čítajte aj V Anglicku niekto ukradol údajne najväčšieho králika na svete

V médiách sa vtedy objavili správy o majiteľoch psov, pre ktorých bola záhada, prečo ich štvornohí domáci miláčikovia zrazu ochoreli. Veterinári v tom čase upozorňovali, že stav niektorých zvierat je veľmi vážny.

Tím vedcov vedený Liverpoolskou univerzitou a Lancasterskou univerzitou rozdal veterinárom a majiteľom 1258 dotazníkov a získal 95 klinických vzoriek od 71 zvierat.

Prepuknutia chorôb medzi psami bývajú zriedkavé, pretože veterinárne záznamy sa často týkajú iba domestikovaných zvierat, nie zatúlaných. Pred známymi chorobami, ktoré ich môžu postihnúť, sa psy môžu chrániť vakcínami, ktoré sú vysoko účinné a sú prevenciou pred väčšinou psích patogénov.

Takže keď Danielle Greenbergová, veterinárka v severozápadnom Anglicku, spozorovala približne 40 prípadov silného zvracania u psov, oslovila kolegov z celej Británie. Greenbergová je spoluautorkou štúdie, ktorá skombinovala odborné stanovisko s laboratórnou analýzou a identifikovala príčinu vypuknutia nákazy.

pes, mačka, domáce zvieratá Čítajte aj Prečo majú mačky a psy náhle výbuchy bláznivého behu

V rámci štúdie sa preskúmali elektronické zdravotné záznamy, ktoré obsahovali informácie o plemene, pohlaví, kastrácii, veku, poštových smerovacích číslach majiteľov a očkovaní. Vykonali sa PCR testy na vzorkách od chorých psov a odhalili infekciu psím črevným koronavírusom. Zistilo sa tiež, že obdobie nákazy trvalo od decembra 2019 do marca 2020, s vyvrcholením 2. februára 2020.

Z dotazníkov vyplynulo, že väčšina psov bola v tom čase zaočkovaná, odčervovaná a ich hlavnými príznakmi boli strata chuti do jedla a zvracanie. Menej ako percento psov uhynulo po nákaze vírusom a psy sa zotavili v priemere do týždňa.

„Tento multidisciplinárny prístup umožnil rýchlu reakciu na novo popísané prepuknutie nákazy psej gastroenteritídy a identifikoval CeCoV ako možnú príčinu,“ hodnotia vedci v štúdii publikovanej v časopise Emerging Infectious Diseases. „Sezónny charakter predchádzajúcich prípadov infekcií koronavírusom CeCoV naznačuje, že môže dôjsť k ďalším prepuknutiam takejto nákazy.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #štúdia #vedci #pes #výskum #koronavírus #Covid-19 #SARS-CoV-2