Ťavy neznášajú šteklenie v nose, ale výskum MERS sa bez toho nezaobíde

Ani ťavy nemajú rady, keď im niekto štetkou vrtí v nozdrách. A práve to sa práve deje v kenskej prírodnej rezervácii Kapiti.

08.05.2021 20:00
debata (1)

Jedna z tamojších tiav sa zlostne bráni, zatiaľ čo jej traja muži držia hlavu, krk a chvost, aby veterinár mohol odobrať vzorku z jej nosovej sliznice. Testuje sa tu koronavírus MERS, ktorý sa vyznačuje vysokou úmrtnosťou a mohol by jedného dňa rozpútať pandémiu podobnú tej, akú svet prežíva teraz s novým koronavírusom, napísala agentúra AFP.

Zviera vysoké dva metre a vážiace 300 kilogramov protestuje a veterinár Nelson Kipchirchir vie, že odobrať vzorku nie je žiadna hračka, pretože „keď urobíte chybu, môže sa stať čokoľvek, ťava môže kopnúť aj uhryznúť“. Nakopnutiu neunikol ani jeden ošetrovateľ, ktorého kopla jedna z desiatky vyšetrovaných tiav. V Kapiti ich je celkom 35. Žijú na 13 000 hektároch krovinatých pozemkov, ktoré patria medzinárodnému ústavu chovu zvierat (ILRI), ktorý sídli v Nairobi. Okrem divokých zvierat tu žijú aj stáda dobytka.

covid DNA Čítajte aj Záhada postcovidového syndrómu vyriešená: COVID-19 mení ľudské gény

ILRI začal s výskumom tiav v Keni v roku 2013. O rok skôr sa v Saudskej Arábii objavil vírus MERS-CoV, skratka používaná pre vírus vyskytujúci sa na Blízkom východe.

V čase pandémie nového koronavírusu, ktorý u človeka spôsobuje chorobu COVID-19, svet objavuje množstvo infekčných chorôb prenosných zo zvierat na človeka. Hovorí sa o netopieroch, šupinavcoch, hydine. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa touto cestou prenesie 60 percent ľudských infekčných ochorení. MERS-CoV sa podľa WHO na človeka šíri kontaktom s ťavami. V rokoch 2012 a 2015 mu podľahlo niekoľko sto ľudí, najmä na Arabskom polostrove.

U človeka sa prejaví symptómami podobnými ako pri covide: horúčkou, kašľom, dýchacími ťažkosťami, u tiav ľahkou nádchou. Tento koronavírus má ale vyššiu úmrtnosť ako covid, umiera naň jeden z troch chorých.

DNA Čítajte aj Deti ľudí ožiarených po výbuchu v Černobyle nemajú poškodenú DNA

V Keni sa ťavy tešia obľube, ľudia oceňujú ich mlieko aj mäso, pastieri ich schopnosť prispôsobiť sa otepľovaniu. „Sú veľmi dôležité. Po prvé v čase sucha neuhynú. Po druhé vydržia bez vody 30 dní,“ vypočítava výhody chovateľ tiav Isaac Mohamed. Aj keď na svete žijú tri milióny tiav, v Keni zostávali zatiaľ málo známym zvieracím druhom.

Biologička Alice Kiyonová z ILRI dostáva do svojho laboratória v Nairobi pravidelne nové vzorky odobraté od tiav z rôznych častí Kene. Vybavená patričnými nástrojmi každú vzorku analyzuje, aby zistila prítomnosť vírusu MERS, ktorý sa pôvodne rozšíril od netopierov. Jej výskum z roku 2014 preukázal prítomnosť protilátok u 46 percent skúmaných tiav, ale len u piatich percent testovaných ľudí – na 111 tiav pripadlo šesť nakazených ľudí zamestnaných na bitúnku.

„Vírus MERS, ktorý je teraz v Keni, sa na človeka neprenáša ľahko v porovnaní s tým, ktorý sa vyskytuje v Saudskej Arábii,“ hovorí Kiyonová.

autizmus, chlapec, dieťa, smútok, Čítajte aj Nová aplikácia môže pomôcť odhaliť autizmus u detí

Ale vedcov znepokojuje, že sa môže objaviť variant, ktorý bude lepšie prenosný. „Je to to isté ako pri covide, pri ktorom sa objavili varianty, napríklad tá B.1.1.7. V An­glicku. S MERS je to rovnaké, vírus sa neustále modifikuje,“ hovorí špecialista na infekčné choroby z ILRI Eric Fevre, ktorý pracuje tiež na univerzite v Liverpoole.

„Rád by som mal krištáľovú guľu, aby som vám mohol povedať, či raz (MERS) bude pre ľudí veľmi nebezpečný, alebo či za predpokladu určitých genetických mutácií tomu tak nebude. Dôležité je veci sledovať, pretože potom budeme pripravení, keď to príde,“ povedal Fevre.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sliznica #veterinár #ťava #MERS #nosová sliznica