Tyranosaury možno žili vo svorkách ako vlci, uvádzajú paleontológovia

Mäsožravý tyranosaurus zrejme nebolo osamelý lovec, ako sa dlho predpokladalo, ale skôr spoločenský tvor, ako napríklad vlci.

07.05.2021 20:00
debata (3)

Vyplýva to z novej štúdie výskumníkov z americkej Arkansaskej univerzity, napísal denník The Guardian.

Paleontológovia s teóriou týkajúcou sa života týchto obávaných predátorov prišli pri skúmaní náleziska v chránenej prírodnej oblasti Grand Staircase-Escalante National Monument v americkom štáte Utah. S pomocou geochemickej analýzy kostí a hornín zistili, že tunajšie početné fosílie patria tyranosaurom, ktoré uhynuli v rovnakom čase.

Vista-dall ALTO arena-neutra Čítajte aj Koloseum bude mať podlahu, turisti ho uvidia z perspektívy gladiátorov

Aby mohli vedci potvrdiť, že zvieratá udržiavali čulý a stály spoločenský život, budú potrebné ďalšie dôkazy, uviedla biologička Kristi Curryová Rogersová. „Je možné, že tieto zvieratá žili blízko seba bez toho, aby putovali ako jedna spoločenská skupina, a zhromaždili sa len v ťažkých časoch, kedy ubúdalo zdrojov,“ vysvetlila vedkyňa.

Bohaté náleziská skamenelín v Utahu objavil v roku 2014 paleontológ Alan Titus, odvtedy tu vedci odkrývajú ďalšie a ďalšie pozostatky dávnych jašterov. „Považujem to za nález, ktorý sa vám podarí len raz za život. Pravdepodobne už ďalšie natoľko vzrušujúce a vedecky významné miesto ako toto za svoj profesionálny život nenájdem,“ uviedol Titus.

dinosaurus, Tyranosaurus rex Čítajte aj Tyranosaury boli mohutnejšie, ako sa dosiaľ predpokladalo

Teórie o tom, že tyranosaury žili v spoločenstvách, sa prvýkrát medzi paleontológmi objavili pred 20 rokmi v nadväznosti na objav desiatok fosílií týchto predátorov v kanadskej Alberte. Podporil ich potom nález ďalšieho masového pohrebisko v americkej Montane. Mnoho vedcov ich ale spochybňuje, pretože sa domnievajú, že dinosaury nemali dostatočnú mozgovú kapacitu na to, aby dosiahli sofistikované spoločenské interakcie, uvádza Titus.

Okrem pozostatkov tyranosaura vedci v Utahu objavili tiež fosílie siedmich druhov korytnačiek, niekoľkých druhov rýb a rají, dva ďalšie exempláre dinosaurov a takmer kompletnú kostru mladého zástupcu rodu deinosuchus – vyhynutých obrích krokodílov z obdobia vrchnej kriedy. Na rozdiel od tyranosaura však ostatné zvieratá podľa všetkého neuhynuli v rovnakom čase.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #vedci #vlk #lovci #svorka #paleontológia #tyranosaurus