Vedcov ohromil vráskavec sivý v Taliansku. Naposledy sa tu objavil pred 300 rokmi

V Taliansku už týždeň vzbudzuje obrovské nadšenie vráskavec sivý, ktorý sa objavil pri tamojšom pobreží.

22.04.2021 18:56
debata

Vráskavec, ktorého domovom je Tichý oceán, sa podľa odborníkov vrátil do Atlantiku prvýkrát po 300 rokoch. Ochrancovia prírody ho videli postupne v Neapolskom zálive, pri ostrove Ponza a naposledy v blízkosti Fiumicino neďaleko Ríma, napísala dnes agentúra DPA.

klb Čítajte aj Nový hydrogél pomôže spevniť a obnoviť kĺbovú chrupavku

Vráskavci siví predtým v Atlantiku žili, ale vyhubili ich lovci a posledné tri stáročia sa podľa vedcov vyskytovali výhradne pri pacifickom pobreží Severnej Ameriky a pri brehoch severovýchodnej Ázie. Teraz sa odborníci dohadujú, ako sa mladý jedinec do Stredozemného mora, ktoré je súčasťou Atlantiku, dostal a či možno vzácny úkaz považovať za dôkaz, že sa táto veľryba natrvalo vracia do Atlantického oceánu.

Možné vysvetlenie toho, že sa vráskavec objavil pri Taliansku, je dvojaký. Podľa niektorých vedcov nie je vylúčené, že vďaka topeniu ľadu v Arktíde mohla veľryba do Atlantiku doplávať. Iní majú za to, že vzhľadom k jej veku sa zrejme v Atlantickom oceáne už narodila.

„Ešte si nemôžeme byť istí, ale tá veľryba je dlhá asi sedem alebo osem metrov, čo znamená, že má asi pol roka, a je teda nepravdepodobné, že by priplávala z Tichého oceánu,“ citoval denník The Times Maddalenu Jahodaovú z monitorovacieho centra pre veľryby Tethys. „V Pacifiku sa rodia v zime a na jar migrujú k Aljaške kvôli potrave. Veľryba, ktorá by sa tam narodila tento rok v zime, by nemala dosť času na to doplávať do Atlantiku, čo naznačuje, že sa vráskavce do Atlantického oceánu vrátili,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #more #Zem #Tichý oceán #vráskavec #pobrežie