Čína chce zlepšiť genetiku svojich ošípaných, aby boli tučnejšie a menej jedli

Čína bude sa bude v nadchádzajúcom desaťročí snažiť o zlepšenie genetiky svojich stád ošípaných a iných hospodárskych zvierat s cieľom chovať jedince, ktoré produkujú viac mäsa a zároveň spotrebúvajú menej kŕmnych zrnín.

06.05.2021 06:00
debata (3)

Produktivita stád ošípaných je o 30 percent nižšia ako v rozvinutých krajinách a dojnice produkujú iba 80 percent mlieka v porovnaní s kravami na niektorých popredných trhoch, uviedol Š'Ťien-čung z čínskeho ministerstva poľnohospodárstva.

Snaha o zlepšenie genetiky hospodárskych zvierat je podľa agentúry Bloomberg súčasťou čínskeho cieľa spoliehať sa menej na dovoz, ale uživiť pritom svoju obrovskú a čoraz početnejšiu populáciu.

autizmus, chlapec, dieťa, smútok, Čítajte aj Nová aplikácia môže pomôcť odhaliť autizmus u detí

Štát však bude aj naďalej importovať zvieratá zo zámoria, aby zlepšil svoje domáce zásoby a rýchlejšie sa vyrovnal vyspelým krajinám, uviedol Čchen Jao-šeng z národného programu ministerstva poľnohospodárstva zaoberajúceho sa genetickým vylepšovaním ošípaných.

Čína priviezla v prvom štvrťroku 10.433 živých ošípaných v cene 25 miliónov dolárov (20,6 mil. eur), a to najmä z Dánska a USA.

EXOS-WALKING-V2.00 01 16 07.Still004 Čítajte aj Experimentálny exoskeleton zrýchľuje chôdzu o 40 percent

Ušetria sa milióny ton kŕmnych zrnín a zmierni sa tlak na pôdu, ak sa vylepší kvalita ošípaných tak, aby zodpovedala kvalite vo vyspelých krajinách, uviedol Sun Chao-čchin, ďalší úradník z rezortu poľnohospodárstva na stránke finance.yahoo­.com. Tento krok podľa neho tiež podporí prechod Číny na priemyselné farmy pre chov ošípaných a kurčiat.

Genetický program potrvá do roku 2035 a bude sa týkať ošípaných, dojníc, dobytku na mäso, oviec a kurčiat. Po skončení programu bude Čína podľa ministerstva poľnohospodárstva medzinárodne konkurencieschopná, pokiaľ ide o chov hospodárskych zvierat.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #ošípané #produktivita #stádo #hospodárske zvieratá