Zatúlanú veľrybu v Temži museli záchranári utratiť

Zatúlané veľrybie mláďa, ktoré sa anglickí záchranári od nedeľného večera snažili z rieky Temža nasmerovať späť do mora, muselo byť utratené.

10.05.2021 22:26
debata (3)

Zdravotný stav 4,5 metrového vráskavca malého sa rýchlo zhoršoval a nebola nádej, že sa mu v rieke pretekajúcej Londýnom podarí prežiť, napísala agentúra Reuters.

Stratenú veľrybu si prvýkrát v nedeľu večer všimli ľudia v plavebných komorách v londýnskom obvode Richmond, na juhozápade britskej metropoly. Záchranári na jej vyslobodení pracovali niekoľko hodín a následne jej pomohli necelé dva kilometre späť po prúde k ústiu Temže. Vráskavec však zamieril opäť proti prúdu a znova uviazol.

Pfizer / Moderna / Čítajte aj Študentke omylom vstrekli šesť dávok vakcíny Pfizer

„Veľrybu utratia. Veľmi trpí,“ uviedla následne záchranárka Julia Cableová, podľa ktorej vráskavec dostal vysokú dávku anestetika a okrem vpichu nič nepocítil. „Len sa snažíme uľahčiť jej trápenie,“ dodala. Záchranári neskôr potvrdili, že veľrybu utratili.

Podľa Cableovej je možné, že mláďa bolo stále závislé na matke, a preto sa nemohlo len tak vrátiť späť do svojho prirodzeného prostredia v Severnom mori. „Je na tom zle s živinami. Buď sa príliš skoro oddelilo od matky, alebo sa niečo prihodilo,“ uviedla záchranárka, podľa ktorej veľryba nemala v Temži dostatok potravy.

robot1 Čítajte aj Po pohladkaní humanoidným robotom budete šťastnejší

„Toto zviera pochádza zo severu Severného mora – takže je stovky míľ od miesta, kde by malo byť. Po matke nie sú žiadne stopy,“ uviedol skôr Martin Garside z londýnskej prístavnej správy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #more #vedci #rieka #veľryba #Temža