Holandskí vedci naučili včely odhaľovať covid

Holandskí výskumníci vycvičili včely, aby rozpoznali vzorky s nákazou covidu.

12.05.2021 18:08
včela Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

S pomocou tohto hmyzu s mimoriadnou schopnosťou rozpoznávať pachy podľa nich bude možné skrátiť čakaciu dobu na výsledky covidových testov na obyčajné sekundy.

Vedci z univerzity v meste Wageningen vycvičili včely tak, že im za odmenu dávali cukrovú vodu zakaždým, keď pred sebou mali vzorku s covidom. Keď pred nich postavili neinfikovanú vzorku, nedostali žiadnu odmenu.

Group of friends two women and one man, sitting on a bench in park separately looking at their phones loosing communication. people using their phones and sending texts as they stand beside each other Čítajte aj Chameleónsky efekt - pozriete sa do mobilu a ostatní urobia to isté

Potom, ako si na tento systém zvykli, včely začali pred pozitívnymi vzorkami spontánne naťahovať sosák v očakávaní odmeny, povedal profesor virológie a jeden z autorov štúdie Wim van der Poel.

„Vezmeme od včelára normálne včely medonosné a dáme ich do včelích postrojov,“ hovorí. „Hneď potom, ako pred ne dáme pozitívnu vzorku, im dáme aj cukrovú vodu. A včely hneď vytiahnu svoje sosáky, aby sa vody napili.“

Vytiahnutie sosáka je podľa vedcov potvrdením toho, že pred sebou majú vzorku pozitívnu na koronavírus.

Pfizer / Moderna / Čítajte aj Študentke omylom vstrekli šesť dávok vakcíny Pfizer

Získať výsledok klasického testu na COVID-19 môže trvať celé dni, včelia reakcia je ale okamžitá. Metóda je tiež lacná, potenciálne vhodná pre krajiny, kde je možnosť laboratórneho testovania obmedzená, dodávajú výskumníci.

Profesor Dirk de Graaf, ktorý sa vo svojom výskume na Ghentskej univerzite v Belgicku zameriava na včely, hmyz a zvieraciu imunológiu si však nemyslí, že tento postup môže v najbližšom čase nahradiť konvenčné techniky testovania.

„Je to dobrý nápad, ale v tomto by som uprednostňoval vykonávanie testov klasickými diagnostickými nástrojmi pred včelami. Som obrovským milovníkom včiel, ale používal by som ich na iné účely ako na detekovanie covidu,“ dodal.

bennuasteroid Čítajte aj Vesmírna sonda so vzorkami z asteroidu sa začala vracať k Zemi

Techniku ​​„hmyzieho vyňuchania“ v 90. rokoch úspešne testovala americká armáda s cieľom odhaliť výbušniny a toxíny, povedal de Graaf. Včely či osy boli podľa neho používané „na bezpečnostné účely, aby odhaľovali výbušniny, a tiež v lekárskej diagnostike“.

O skutočnej efektivite covidového testovania vykonanom vedcami z Wageningene podľa de Graafa vieme príliš málo. K nápadu vykonávať týmto spôsobom testovanie v miestach, kde PCR testy nie sú k dispozícii, sa však všeobecne stavia otvorene.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #včely #pach #koronavírus #Covid-19