V Mexiku identifikovali nový druh dinosaura Tlatolophus galorum

Archeológovia v Mexiku identifikovali nový druh dinosaura vďaka nálezu a rekonštrukcii až 73 miliónov rokov starých kostí.

23.05.2021 17:46
dino Foto:
debata

Dinosaurus sa vyznačoval pestrofarebným hrebienkom a sluchom schopným zaznamenať zvuky s nízkou frekvenciou. Vedci nového dinosaura pomenovali Tlatolophus galorum.

Prví zvyšky dinosaura objavili archeológovia v roku 2013. Vtedy našli v oblasti General Cepeda na severe Mexika jeho chvost. Nasledujúce prieskumy viedli k objavu ďalších kostí vrátane lebky či 1,3 metra dlhého hrebienka. Poskladanie a rekonštrukcia kostí potom umožnila pomenovanie nového druhu.

Podľa vedcov bol Tlatolophus galorum bylinožravec. „Vieme, že jeho sluch bol schopný vnímať zvuky s nízkou frekvenciou, predpokladáme, že to bol pokojný a komunikatívny dinosaurus,“ uviedol mexický národný archeologický ústav (INAH), ktorý viedol prieskum spolu s univerzitou v Mexiku (UNAM). Vedci sa tiež domnievajú, že dinosaurus bol schopný vydávať silné zvuky, aby odradil dravca či pri párení. Jeho hrebienok bol údajne pestrofarebný.

Podľa archeológov sa kostra dinosaura dobre uchovala, pretože živočích pred 72 až 73 miliónmi rokov zahynul vo veľmi bahnitej vodnej ploche. Mršinu tak bahno rýchlo zakrylo, čo výrazne pomohlo k dobrej konzervácii kostí. Napríklad v prípade lebky sa zachovalo až 80 percent jej štruktúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #dinosaurus #vykopávky #kosti