Výskumníci potvrdili, že existujú štyri rozdielne druhy žiráf

Nájsť rozdiel medzi druhmi zvierat môže byť beh na dlhú trať. Genomický výskum však preukázal, že hoci sú si navzájom veľmi podobné, existujú štyri rôzne druhy žiráf, ktoré sa od seba líšia rovnako ako napríklad medveď hnedý od toho ľadového.

25.05.2021 08:20
Žirafa Foto:
debata

Na štyri rozdielne druhy sa tento najvyšší žijúci živočích rozdelil pred niekoľkými tisíckami rokov. Ochrancovia prírody však žirafu teraz klasifikujú len ako jeden druh (s deviatimi poddruhmi), ktorý vedú ako ohrozený.

zrak Čítajte aj Vedci prostredníctvom optogenetiky obnovili čiastočný zrak u slepca

Štúdia publikovaná v odbornom časopise Current Biology ale potvrdzuje, že medzi žirafami sú zásadné rozdiely. Žirafy žijúce vo voľnej prírode to pritom podľa všetkého dávno vedeli – odborníci nespozorovali, že by medzi druhmi dochádzalo k páreniu. Štúdium génov žiráf žijúcich v rôznych častiach Afriky je doteraz najpresvedčivejším dôkazom, že je potrebné tieto veľké cicavce novo klasifikovať.

Foto: cell.com
zirafa

Axel Janke, genetik z nemeckého Senckenbergovho centra pre výskum biodiverzity a klímy a Univerzity Johanna Wolfganga Goetheho hovorí, že medzinárodný tím objav zásadných genetických rozdielov prekvapil vzhľadom na to, že populácia žiráf vyzerá podobne – okrem kresby na ich srsti.

„Aby sme výsledky uviedli do perspektívy, genetické rozdiely medzi rôznymi druhmi žiráf sú podobné tým medzi medveďmi ľadovými a hnedými,“ uvádza Janke.

Žirafa je na zozname ohrozených druhov Medzinárodnej únie ochrany prírody (IUCN) vedená ako zraniteľná. Ak by však každý zo štyroch druhov mal vlastné hodnotenie, tri z nich by boli v kategóriách ohrozených či kriticky ohrozených. Na sedemstupňovej stupnici potom nasleduje kategória druhov vyhynutých v prírode.

krokodíl Čítajte aj Týždeň vo vede: Vplyv pracovnej doby na srdce, vesmírna hygiena či robot na Marse

K poklesu počtu žiráf v Afrike za posledné tri desaťročia z niekdajších 150 000 na dnešných 100 000 prispeli okrem iného strata prirodzeného životného prostredia kvôli poľnohospodárstvu, klimatická zmena, pytliactvo a konflikty. Na každého v africkej divočine žijúceho slona pripadá jedna žirafa, a ochrancovia zvierat preto varujú pred ich „tichým vyhynutím“.

Výskumníci identifikovali štyri druhy: žirafu severnú, južnú, masajskú a sieťovanú. Najhoršie je na tom žirafa severná, u ktorej sa odhaduje, že sa jej populácia za posledných 35 rokov znížila o 90 percent.

DNA Čítajte aj Experti vyvinuli novú metódu značenia DNA

Vedci preskúmali genomické dôkazy z kožných vzoriek približne tisícky žiráf, ktoré za posledné dve desaťročia zhromaždila Nadácia pre ochranu žiráf (GCF). Rozsiahly materiál obsahuje vzorky z populácií všetkých deviatich poddruhov, vrátane tých žijúcich v izolovaných miestach alebo v oblastiach s nepokojmi.

Vedci dúfajú, že nový výskum pomôže IUCN prehodnotiť klasifikáciu žiráf a zaviesť novú, podobne ako tomu bolo nedávno u slonov žijúcich v Afrike. Tie sú teraz vedené ako dva rôzne druhy.

debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #genóm #žirafa #živočích #druhy zvierat