Prečo je žabí jazyk takou dokonalou zbraňou?

Predstavte si, že by ste dokázali vyplaziť jazyk a olízať si vlastný pupok. Človeku sa to nepodarí, ale pre žabu by to bolo celkom jednoduché - keby nejaký pupok mala.

07.06.2021 07:50
Frog catching bug with a sticky tongue shooting... Foto:
debata

Žabí jazyk je dlhý ako tretina jej tela, a to je len začiatok zázračných schopností tohto telesného orgánu. Dlhý jazyk má pokrytý tisíckami hlienových žliaz, ktoré vylučujú jedny z najlepkavejších slín na svete.

Keď v roku 2014 vedci skúmali sliny rohatiek zistili, že by s pomocou svojho lepkavého jazyka dokázali zdvihnúť 1,4 násobok váhy vlastného tela. To je ako keby človek chcel zdvihnúť na jazyku chladničku.

korytnacka Čítajte aj Korytnačka v nemeckej zoo dostala invalidný vozík, trpí artritídou

S pomocou svojho dlhého jazyka sú žaby schopné uloviť potravu priamo zo vzduchu. Za korisťou sa nemusia nikam naháňať, stačí im sedieť a čakať – a pritom mnoho z žabích druhov loví jedny z najrýchlejších a najobratnejších lietajúcich tvorov, ako sú muchy, mory a šidlá.

Je to ešte impozantnejšie, keď si uvedomíte, že muchy vnímajú čas pomalšie ako iní tvorovia. Každá sekunda pripadá muche ako štyri sekundy, píše Business Insider, takže má všetok čas na svete, aby unikla predátorovi. Len si spomeňte, kedy ste naposledy skúsili zabiť muchu. Nie je to také jednoduché, však?

Žaby majú v rukáve ešte jeden trik – ich jazyk je extrémne rýchly. Silné svaly jazyk vymrštia ku koristi ohromujúcou rýchlosťou štyroch metrov za sekundu. Zároveň žaba otvorí papuľu, čo dodá jazyku rotáciu, podobne ako hlaveň pušky letiacej guľke.

Vedci zistili, že žaby sú schopné chňapnúť po koristi a vtiahnuť ju do papule za necelých 0,07 sekundy – päťkrát rýchlejšie ako ľudské žmurknutie.

slonica Čítajte aj Vďaka analýze DNA z trusu našli po troch rokoch opustenému sloníčaťu rodinu

Rýchlosť ale nie je jedinou zbraňou žiab. Žabí jazyk je desaťkrát mäkší ako náš, približne rovnako poddajný ako náš mozog. Vďaka tejto mäkkosti je superohybný, takže sa môže omotať okolo koristi, namazať muchu svojimi lepkavými slinami a uväzniť ju na mieste ako v pasci pomazanej lepom. A mucha už nikam neodletí.

A zostáva ju len vtiahnuť späť do papule. Jazyk sa stiahne ako pružiace lano na bungee-jumping a počas 15 stotín sekundy zmizne späť v papuli. Aby uvoľnila prilepenú korisť, vtiahne žaba očné buľvy do hlavy. Vzniknutý tlak stiahne korisť z jazyka, aby ju mohla prehltnúť vcelku.

debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #veda #žaba #pupok