Mikroorganizmus nájdený na Sibíri po 24 000 rokoch prebrali k životu

Vedci objavili v permafroste na Sibíri mikroskopický mnohobunkový organizmus, ktorý sa im rozmrazením podarilo po 24 000 rokoch prebrať k životu.

09.06.2021 06:00
debata (7)

Tento nález vyvoláva otázky, aké mechanizmy využívajú jednoduché mnohobunkovce na to, aby dokázali prežiť takýto dlhý čas, píše agentúra AFP.

V štúdii publikovanej vo vedeckom časopise Current biology odborníci skúmali mikroskopické živočíchy z triedy bdeloidiek, ktoré žijú prevažne v sladkých vodách. Vŕtaním do permafrostu v rieke Alazeja na Sibíri zhromaždili vzorky, ktorých vek pomocou rádiokarbónovej metódy datovania určili v rozhraní od 23 960 do 24 485 rokov. Skúmané organizmy boli po rozmrazení schopné nepohlavného rozmnožovania.

vírus, koronavírus, laboratórium, COVID-19 Čítajte aj Tajná správa z USA pripúšťa, že koronavírus unikol z laboratória

„Naša štúdia je momentálne najsilnejším dôkazom toho, že mnohobunkové živočíchy môžu vydržať desaťtisíce rokov v anabióze, teda v stave takmer úplne zastaveného metabolizmu,“ uviedol Stas Malavin z Ústavu fyzikálnochemických a biologických otázok v pôdoznalectve Ruskej akadémie vied.

Ako uvádza AFP, niečo podobné bolo predtým pozorované u jednobunkových mikróbov. Pokiaľ ide o mnohobunkové organizmy, vedcom sa po tisícoch rokov podarilo prebrať k životu hlístovce, machy i niektoré rastliny.

Bdeloidky je tak teraz podľa Malavina možno zaradiť na zoznam organizmov, ktorých schopnosť prežiť je v podstate neobmedzená. Tieto organizmy možno tiež použiť na výskum schopnosti podobných živočíchov prežiť v extrémnych teplotách a porovnať to s inými odolnými živočíchmi, akými sú hlístovce či pomalky, vysvetlil Malavin.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sibír #permafrost #rozmrazenie #mnohobunkový organizmus