Austrálski vedci identifikovali nový druh dinosaura

Austrálski vedci zistili, že obrovský dinosaurus patriaci do skupiny titanosaurov, ktorého fosilizované pozostatky objavili v roku 2016, je novým živočíšnym druhom.

12.06.2021 06:00
dino Foto:
debata

Podľa paleontológov patrí k najväčším dinosaurom, aké kedy žili na Zemi. Australotitan cooperensis, ktorý patril k titanosaurom žijúcim zhruba pred 100 miliónmi rokov, dostal vedecké pomenovanie 15 rokov po tom, čo sa na farme rodiny Mackenzieovcov v panve Eromanga približne 1 000 kilometrov západne od Brisbane našli jeho skamenené kosti. V médiách sa pre tohto dinosaura vžila prezývka „Cooper“.

Antarktída, tučniaky, ľadovec, ľad, zima, sneh, more, Čítajte aj National Geographic Society uznala vody v okolí Antarktídy za samostatný oceán

Podľa odhadov dosahoval výšku 5 až 6,5 metra a dĺžku 25 až 30 metrov. „Na základe porovnaní s rozmermi zachovaných končatín odhadujeme, že tento nový titanosaurus patrí medzi piatich najväčších na svete,“ povedala Robyn Mackenzieová, riaditeľka prírodovedného múzea Eromanga.

Ako uviedol paleontológ z Queenslandského múzea Scott Hocknull, potvrdenie, že ide o celkom nový dinosaurí druh, predstavovalo „veľmi dlhú a náročnú úlohu“. Dodal, že v rovnakej oblasti našli fosílie viacerých dinosaurov, a je preto potrebný ešte ďalší výskum. „Objavy ako tento sú len vrcholom ľadovca,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #Austrália #fosília #pozostatky