Amundsen porazil Scotta na póle vďaka strave z tučniakov

Trinásť rokov predtým, ako sa v roku 1911 stal prvým človekom, ktorý dosiahol južný pól, okúsil nórsky výskumník Roald Amundsen ako prvý nemilosrdnú zimu v Antarktíde.

19.06.2021 06:00
Antarktída, tučniaky, ľadovec, ľad, zima, sneh,... Foto:
Antarktída
debata (2)

Na lodi Belgica, ktorá uviazla medzi ľadovými kryhami, dostal on aj zvyšok posádky skorbut a čakala ich istá smrť.

A vtedy, podľa novej knihy, začal Amundsen jesť surové mäso tučniakov a objavil tajomstvo, ktoré mu neskôr poskytlo veľkú výhodu pred kapitánom Robertom Falconom Scottom v súboji, kto ako prvý dorazí na južný pól.

„Keď jete akékoľvek mäso, potom ak je surové, môžete z neho získať vitamín C, ktorý telo potrebuje, aby sa vyhlo skorbutu,“ povedal Julian Sancton, v New Yorku žijúci autor knihy Madhouse at the End of the Earth (Blázinec na konci Zeme). Toto zistenie bolo zásluhou amerického lekára na palube lode Belgica Fredericka Cooka.

Koraly vejarovniky FOTO Lorenzo Merotto Čítajte aj Štúdia: Stredozemné more sa otepľuje najrýchlejšie na svete

„Strávil nejaký čas medzi Inuitmi a zistil, že aj keď ich stravu tvorí čerstvé mäso, netrpia skorbutom. A tak usúdil, že jesť surové tučniaky a tulene by mohlo pomôcť. A mal pravdu,“ dodal Sancton. Amundsen jedol tučniaky úplne surové. „Vyhlásil, že je to ten najlahodnejší steak, aký by si kto mohol želať. Myslím, že utrpenie sa pre neho rovnalo úspechu,“ myslí si autor knihy.

Nakoniec sa Amundsenovi a posádke podarilo loď vyslobodiť z ľadového panciera s pomocou troch ručných píl. Museli sa prerezať viac ako kilometer a pol dlhou oblasťou ľadu, ktorý mal v najtenšom mieste asi metrovú hrúbku. „Títo muži boli v žalostnom fyzickom stave, vyčerpaní a zoslabnutí po takmer roku, keď boli uväznení v ľade,“ napísal Sancton.

protein Čítajte aj Vedcom sa podarilo objaviť neznámy proteín. Môže pomôcť pri liečbe nádorov

„Je neskutočné, že dokázali nájsť silu k takémuto výkonu. A pomohlo im k tomu päť alebo šesť steakov z tučniakov denne.“ Práve vďaka skúsenostiam, ktoré získal na palube lode Belgica, Amundsen pochopil, aké dôležité bude neustále jesť surové mäso, keď v roku 1911 vyrazia k pólu. „A jeho strava bola rozhodne jedným z dôvodov, prečo sa mu podarilo poraziť Scotta,“ dodal Sancton.

Scottov tím v roku 1912 postihol skorbut. Sancton píše, že nie je jasné, či Scott zomrel priamo na túto chorobu. „Nakoniec zomrel od zimy, vyčerpania a hladu. Ale jeho telo bolo rozhodne oslabené skorbutom.“ Na rozdiel od Scotta sa Amundsenovi a jeho tímu úspešne podarilo skorbutu vyhnúť. Dokázali to nielen pravidelnou konzumáciou tuleňov a tučniakov, ale aj slabších psov, ktoré ťahali ich sane.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Scott #Antarktída #zima #Južný pól #plavba #Amundsen