Antarktídu pravdepodobne ako prví objavili tichomorskí ostrovania

Polynézski moreplavci pravdepodobne dosiahli pobrežie Antarktídy už niekoľko storočí pred západnými prieskumníkmi, ktorým sa zvyčajne pripisuje objavenie tohto zamrznutého kontinentu.

30.06.2021 06:00
Antarktída, sneh, lad, zima Foto:
debata

Vyplýva to z novej štúdie, ktorý uskutočnil novozélandský výskumný inštitút Manaaki WhenuaLandcare Research.

Bádatelia dôkladne preštudovali takzvanú „šedú literatúru“ zahŕňajúcu ústne záznamy, historické domorodé umelecké diela a neakademické zdroje, hľadajúc väzby medzi Maoriami a Antarktídou. Polynézania sú všeobecne považovaní za jedných z najväčších moreplavcov v dejinách; na svojich dvojtrupových plavidlách nazývaných waka dokázali prekonávať obrovské vzdialenosti medzi tichomorskými ostrovmi s veľkou presnosťou.

zlomené srdce Čítajte aj Nadmerný stres môže vyvolať syndróm zlomeného srdca

V danej štúdii, publikovanej vo vedeckom časopise Journal of the Royal Society of New Zealand, sa ďalej uvádza, že prvá plavba do vôd Antarktídy dokonca ešte predchádzala príchod Maoriov na Nový Zéland v 14. storočí. Prví západní prieskumníci dorazili do Antarktídy v prvej polovici 19. storočia.

„Zistili sme, že polynézske príbehy o moreplavbe obsahujú zmienky o ceste do antarktických vôd, ktorú uskutočnil polynézsky náčelník a moreplavec Hui Te-Rangiora so svojou posádkou zrejme už začiatkom siedmeho storočia,“ uviedla vedúca výskumného projektu Priscilla Wehiová.

9B618DEC9632FB2419999731B24 C60FA093 226AF Čítajte aj Vedci objavili lebku dosiaľ nepoznaného druhu pravekého človeka

Ústna tradícia týkajúca sa tejto cesty zahŕňa údaj o „hmlistom a temnom mieste,“ ako aj o vrcholoch podobných ľadovcom „prebodávajúcich oblohu“. Správy o včasnom dobýjaní Antarktídy Polynézanmi podporuje aj maorijské rezbárstvo a tkáčstvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Antarktída #kontinent #moreplavci #prieskumníci