V Číne vedci našli fosílne pozostatky nosorožca vyššieho než žirafa

Nový druh pravekého obrieho nosorožca sa podarilo objaviť vedcom v severozápadnej Číne.

03.07.2021 07:34
debata

Paraceratherium linxiaense, ktorý žil pred približne 26,5 miliónmi rokov, vážil 21 ton, čo zodpovedá štyrom veľkým slonom africkým. Hlavou tiež mohol dosiahnuť do výšky siedmich metrov, aby sa mohol kŕmiť lístím – a bol teda vyšší ako žirafa.

covid8 Čítajte aj Koronavírusová epidémia vypukla vo východnej Ázii už pred 20 000 rokmi

Nového pravekého tvora sa vedcom podarilo identifikovať na základe analýzy fosílií, ktoré sa našli v roku 2015 v provincii Kan-su. Vďaka nim zistili, že ide o úplne nový druh odlišujúci sa od iných známych vyhynutých obrích nosorožcov.

Napríklad plne uchovaná lebka a čeľusť naznačovali, že tento tvor mal štíhlejšiu lebku a ňufák pretiahnutý do malého chobota, aký majú napríklad dnešné tapíre, uviedol doktor Teng Tchao z Ústavu paleontológie a paleoantropológie stavovcov v Pekingu, ktorý vedecký tím viedol.

9B618DEC9632FB2419999731B24 C60FA093 226AF Čítajte aj Vedci objavili lebku dosiaľ nepoznaného druhu pravekého človeka

Vedcom sa tiež podarilo zistiť, že tento nový druh bol úzko spriaznený s obrovskými nosorožcami, ktoré kedysi žili v Pakistane. To by naznačovalo, že putovali cez celú Strednú Áziu.

A ak sa mohli voľne pohybovať medzi severozápadnou Čínou a indickým subkontinentom, potom Tibetská náhorná plošina musela v tom čase mať nejaké nižšie položené oblasti a nebola ešte vyzdvihnutá tak vysoko ako v súčasnosti, dodal Teng.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #slon #nosorožec #fosília