Expedícia preskúma rozkladajúci sa vrak legendárneho Titanicu

Titanic sa rozpadáva. Legendárna zaoceánska loď, ktorú pokoril ľadovec, sa pomaly poddáva podmorským baktériám.

09.07.2021 07:39
Titanic, parník, loď, Foto:
Titanic
debata (1)

Vrak je plný dier, vyhliadková plošina na hlavnom sťažni už zmizla a ikonické zábradlie na prove lode sa môže zrútiť každú chvíľu, píše agentúra AP.

K vraku vyplávala expedícia prieskumnej spoločnosti, ktorá skontroluje zhoršujúci sa stav potopeného plavidla. Odborníci dúfajú, že sa im podarí zistiť viac o lodi, aj o podmorských ekosystémoch, ktoré sa na podobných miestach utvárajú.

„Oceán si loď berie a my to všetko potrebujeme zaznamenať, ako sa celá rozloží alebo sa stane nerozoznateľnou,“ uviedol Stockton Rush, predseda prieskumnej firmy OceanGate Expeditions.

Viac ako 109 rokov starý zaoceánsky parník ničia hlbokomorské prúdy a baktérie, ktoré denne pohltia stovky kilogramov železa. Niektorí odborníci predpovedajú, že sa loď dočista rozpadne do niekoľkých desaťročí. Jej trup už teraz brázdia diery a časti plavidla sú v rozklade.

Výstava artefaktov z Titanicu v Brne Čítajte aj Je tu Titanic 2, stavali ho 6 rokov, stál 126 miliónov. Prežije tento raz 'úvodnú plavbu'?

Od roku 1985, kedy bol vrak objavený, sa zboril 30 metrový sťažeň. Pozorovacia plošina, z ktorej hliadka kričala „Pred nami je ľadovec!“, sa rozpadol na kusy. Zadná paluba, kde sa v posledných chvíľach pred potopením zhromaždili pasažieri, sa zrútila pod vlastnou váhou. Telocvičňa neďaleko hlavného schodiska sa preborila.

OceanGate svoju výskumnú ponorku z uhlíkových vlákien a titánu vybavila kamerami s vysokým rozlíšením a výkonnými sonarmi, uviedol Rush. Zaznamenanie rozkladu pomôže vedcom predpovedať osud ďalších hlbinných vrakov vrátane tých, ktoré sa potopili pri bojoch za oboch svetových vojen.

Spoločnosť má tiež v pláne na mieste zdokumentovať podmorský život, ako sú napríklad kraby či koraly.

titanic , vystava , titanik, skrutky Čítajte aj Teraz alebo nikdy. Titanic o 10 rokov zožerú baktérie, ponorte sa k nemu za 100 000

Výprava sa sústredí aj na trosky a artefakty v okolí vraku. Poradca OceanGate David Concannona, ktorý sa k Titaniku vydal v rámci niekoľkých expedícií, uvádza, že raz po celé dva kilometre sledoval sériu stôp tvorenú z „ľahkých trosiek a menších osobných vecí, ako sú topánky a kufre“. K expedícii sa pripoja archeológovia a biológovia špecializovaní na podmorský život. OceanGate ale na výpravu vzala aj približne 40 ľudí, ktorí si cestu zaplatili. Budú sa striedať pri obsluhe sonarov a vykonávať ďalšie úlohy.

Práve ich peniaze expedíciu umožňujú. Turisti za lístok zaplatili 100 000 až 150 000 dolárov. „Niektorí ľudia zaplatia 28 miliónov dolárov, aby s Blue Origin (spoločností zakladateľa Amazonu Jeffa Bezosa) vycestovali do vesmíru, a to ani nie na Mesiac,“ uvádza 53-ročná Renata Rojasová z Hobokene v americkom štáte New Jersey. „V porovnaní s tým je toto lacné,“ dodáva.

Rojasová si Titanik zamilovala už ako dieťa a neskôr začala študovať oceánografiu s nádejou, že raz vtedy ešte stratený vrak objaví. Loď ale bola nájdená v rovnakom roku, takže sa nakoniec dala na profesijnú dráhu v bankovníctve. „Tak nejako to musím vidieť na vlastné oči, aby som uverila, že je to naozaj skutočné,“ hovorí Rojasová.

Titanic - fotografia ľadovca Čítajte aj Neuveriteľné: Po 108 rokoch ‘vyplávala‘ fotografia ľadovca, čo potopil Titanic!

Historik so špecializáciou na Titanic Bill Sauder, ktorý predtým zodpovedal za výskum v spoločnosti vlastniacej práva na vyzdvihnutie častí vraku z morského dna pochybuje, že expedícia objaví niečo „hodné na predné stránky novín“. Pomôže ale svetu pochopiť rozvrhnutie vraku a trosiek v okolí. Sám by napríklad mal rád potvrdenú domnienku ohľadne toho, kde sa nachádzajú psie koterce.

OceanGate z dna oceánu nič nevyzdvihne. To túto expedíciu robí o niečo menej kontroverznou než výskumný výlet inej spoločnosti, ktorá chcela pôvodne zo dna získať rádio Titanicu.

RMS Titanic, ktorá má ako jediná právo na vyzdvihovanie častí vraku, chcela rádiové vybavenie lodi vystaviť, pretože vysielalo núdzové volanie Titanicu. Návrh však minulý rok vyvolal súdne spory s americkou vládou, podľa ktorej by expedícia porušila federálne zákony a dohodu s Britániou ponechať vrak, ktorý je zároveň pohrebiskom, v pôvodnom stave.

Blue Origin New Shepard Separation Earth View Čítajte aj Do vesmíru s Jeffom Bezosom poletí aj 82-ročná pilotka Wally Funková

Pri stroskotaní Titanicu v roku 1912 zomrelo približne 1500 ľudí z celkového počtu 2200 pasažierov a členov posádky na palube.

Súdne spory medzi RMS Titanic a Spojenými štátmi sa urovnali, keď spoločnosť svoje plány odložila na neurčito kvôli pandémii covidu.

Predseda historickej spoločnosti zaoberajúcej sa Titanikom Ed Kamuda v roku 2003 uviedol, že ľudská aktivita, vrátane turizmu a expedícií v okolí vraku, musí byť obmedzená. Podľa neho by sa malo miesto jednoducho ponechať svojmu osudu a zostať morským pomníkom.

„Nechajte prírodu, nech si vezme, čo jej patrí. Je len otázkou času, než z toho bude hnedá škvrna a hromada surového železa na oceánskom dne,“ uviedol.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #loď #expedícia #Titanic #Atlantický oceán #baktérie